Opština Budva namirila još jedan specijalni dug: Copyright upisao 151.000 kvadrata

O pština Budva uknjižila 151.000 kvadrata zemlje u Tudorovićima i na Svetom Stefanu...
437 pregleda 0 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Vuk Lajović
Budvanska rivijera, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.12.2016. 07:56h

Opština Budva uknjižila se na 151.000 kvadrata zemlje u Tudorovićima i na Svetom Stefanu, koja je donedavno pripadala kompaniji Copyright.

To je učinjeno na osnovu presude Višeg suda, donijete nakon Sporazuma o priznanju krivice koji je budvanska kompanija zaključila sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Prema procjeni vještaka, zemljišni kompleks u zaleđu Svetog Stefana od 15 hektara procijenjen je na milion i po eura, odnosno prosječno deset eura po kvadratu.

Na toliko se prema sporazumu sa tužiocima, Copyright obavezao da u nekretninama izmiri štetu Opštini Budva.

Iz te kompanije priznali su da su u nezakonitom poslu Budvu oštetili i protivpravno prisvojili 2.191.312 eura.

Prema sporazumu, dogovorili su da Opštini u dvije rate uplate 724.000 eura - prvu ratu 350.000 eura, a četiri mjeseca kasnije još dodatnih 324.454 eura.

Dogovoreno je da će ostatak štete firma nadoknaditi tako što će Opštini prenijeti pravo svojine na nepokretnostima koje je vještak procijenio na iznos od 1.500.000 eura.

Sporazumom o priznanju krivice predviđeno je i da se Copyright uslovno kazni sa 100.000 eura, u slučaju da ova kompanija u roku od godinu dana počini istovjetno krivično djelo...

Copyright je krajem oktobra na račun Opštine uplatio prvu ratu od 350.000 eura.

Krajem jula predsjednik podgoričkog Višeg suda, sudija Boris Savić prihvatio je sporazum o priznanju krivice Specijalnog tužilaštva i nekadašnjeg izvršnog direktora Copyrighta Aleksandra Armenka, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja.

Armenko je kažnjen pola godine zatvora, zbog zloupotrebe službenog položaja putem pomaganja na organizovan način.

Tužilaštvo tokom finansijske istrage nije utvrdilo da je Armenko za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist.

On se već nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

U okviru istog predmeta, i šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović obavezao se da Opštini Budva uplati 1.100.000 eura, nakon što je i on zaključio sporazume o priznanju krivice.

Opština Budva se sredinom oktobra uknjižila i na 8.129 kvadrata poslovno stambenog prostora, odnosno lamelu C kompleksa TQ Plaza, na ime štete koju je firma Tradeunique svjedoka saradnika Mirka Latinovića, napravila u poslu izgradnje te luksuzne sedmospratnice.

Time je Opštini nadoknađena šteta od 19,5 miliona eura.

Novoj opštinskoj upravi dato je više od 20 miliona eura u nekretninama, koje će moći da prodaje i time nadoknadi štetu iz milionskih malverazcija koje je kriminalna grupa napravila.

Uknjižili i parcele u Buljarici

Opština se uknjižila i na dvije parcele u Buljarici i na Kruševici iznad Petrovca, koje je ranije Copyright kupio od mještana Đorđa Medina i Ilije Armenka.

Priznanje krivice Svetozara Marovića ubrzalo je zaključenje tužilačkog sporazuma oko Copyrighta, a ujedno i otvorilo aferu Osmoza - gradnje postrojenja za desalinizaciju morske vode na rtu Zavala.

Mještani Medin i Ilija Armenko pozajmili su Maroviću 1.100.000 eura: Medin 750 hiljada , a Armenko 350 hiljada.

Kako nije uspijevao da im vrati novac, namirenje je stiglo preko Copyrighta, tako što je firma kupila njihovu zemlju na Kruševici i Buljarici.

Copyrght se uknjižio na zemlju i uplatio im sumu koju su oni zapravo pozajmili Maroviću.

Mještani su, međutim, pokrenuli sudske procese protiv Opštine koja je bila garant u tome poslu, tražeći da im se vrati novac pozajmljen firmi koja se bavila izgradnjom postrojenja.

Bonus video: