Nitan o sastanku sa funkcionerima Fronta: Bilo je privatno i nezvanično

Medojević kazao da su imali odobrenje. "I rekao je još mnogo više, ali nijesmo htjeli sve da objavimo"
112 komentar(a)
Ditmar Nitan, Foto: Demokratski front
Ditmar Nitan, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 02.12.2016. 06:23h

Demokratski front nije imao dozvolu da objavi sadržaj razgovora sa Ditmarom Nitanom, saopšteno je iz kabineta poslanika njemačkog Bundestaga i izvjestioca SPD-a za Crnu Goru, dok iz predsjedništva DF-a tvrde da su imali njegovu punu saglasnost za to.

DF je u srijedu saopštio da je Nitan, između ostalog, izrazio sumnje u ozbiljnost pokušaja državnog udara i uporedio vladavinu doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića sa onom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

U odgovoru Nitanovog kabineta na pitanje “Vijesti” ne negira se autentičnost sadržaja razgovora.

"Imao sam konstruktivan i otvoren razgovor sa članovima Demokratskog fronta. Razgovor je bio nezvaničan i odigrao se u privatnom okruženju. Nisam odborio nijedan moj citat ili izjavu za dalje objavljivanje", saopštio je izvjestilac SPD-a za Crnu Goru preko svog kabineta “Vijestima”.

Iz kabineta su dodali da se "citati na koje se pozivaju drugi zato ne mogu pripisati Nitanu".

Nije odgovorio na konkretna pitanja o svojim navodnim stavovima o situaciji u Crnoj Gori.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević kazao je da su na kraju sastanka dobili "zeleno svjetlo" za saopštenje, ali i da je rečeno još mnogo toga ali nije iskorišteno.

"Rekao je da možemo da objavimo sve. I rekao je još mnogo više, ali nijesmo htjeli sve da objavimo. Sve što smo objavili je rekao. Uz njegovo dopuštenje i saglasnost smo sve objavili", kazao je Medojević za "Vijesti".

Članovi Predsjedništva DF-a borave u radnoj posjeti Bundestagu, a jedan od susreta bio je sa Nitanom.

Kako su saopštili iz DF-a, on je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog eskalacije političke krize u Crnoj Gori i neregularnosti koje su obilježile izbornu kampanju i sam dan izbora.

Nitan je, piše u saopštenju, rekao da većina u Njemačkoj priču o "navodnom pokušaju državnog udara doživljava isključivo kao bajku za malu djecu".

"Nedopustivo je da se demokratska opozicija, u jednoj evropskoj državi, tretira kao državni neprijatelj u najgorem 'erdoganovskom' stilu", prenose Nitana u saopštenju DF-a.

Kako se navodi, Nitan je kazao i da je očigledno da šef DPS državu "doživljava kao privatni posjed", a opoziciju "kao neprijatelja koji to želi da mu otme".

"Neshvatljivo je da u srcu Evrope postoji država za koju se ne zna da li ona kontroliše mafiju ili pak mafija kontroliše nju", prenose izjavu Nitana iz DF-a.

Bonus video: