S Albancima pričali, ali ih nisu ništa nagovarali

Sporazumom bi Tuzi, poslije propalih obećanja, trebalo da do kraja maja budu proglašene opštinom. Takođe, DPS odustaje od obećane gradnje hotela na prostoru Solane, zemljištu koje će biti proglašeno zaštićenom sredinom a i ponovo će biti pokrenuta proizvodnja soli
24 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Nazif Cungu, Foto: Luka Zeković
Genci Nimanbegu, Nazif Cungu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.12.2016. 17:00h

Predstavnici Ambasade SAD i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori potvrdili su da su imali razgovore sa funkcionerima koalicije “Albanci odlučno”. Međutim, iz Delegacije EU poručuju da nisu uticali na njihovu odluku da sa DPS-om potpišu sporazum o ulasku u vladu.

Predsjednik Force Nazif Cungu kazao je da su se tokom pregovora sa premijerom Duškom Markovićem predstavnici koalicije konsultovali sa stranim partnerima, a da su dogovor podržale i albanske i kosovske vlasti. Potpredsjednik stranke Genci Nimanbegu je uoči izbora kazao da je uslov za ulazak u Vladu i “da imamo posrednika u postizbornom sporazumu koji bi omogućio povjerenje i kredibilitet da se sporazum realizuje do kraja”.

“EU se ne miješa u proces donošenja odluka političkih partija”, odgovoreno je “Vijestima” iz Delegacije EU na pitanje da li je koalicija tražila od njih garancije za potpisivanje sporazuma sa DPS-om.

Iz Ambasade SAD nisu direktno odgovorili na isto pitanje, već su samo potvrdili da su razgovarali sa predstavnicima tročlane koalicije.

“Razgovaramo redovno sa svim političkim akterima u Crnoj Gori koji učestvuju konstruktivno u demokratskom procesu”, rečeno je “Vijestima” iz Ambasade.

Iz Delegacije EU su takođe kazali da održavaju “redovne kontakte sa svim političkim partijama i nastaviće sa tom praksom i ubuduće”.

Sporazumom bi Tuzi, poslije propalih obećanja, trebalo da do kraja maja budu proglašene opštinom. Takođe, DPS odustaje od obećane gradnje hotela na prostoru Solane, zemljištu koje će biti proglašeno zaštićenom sredinom a i ponovo će biti pokrenuta proizvodnja soli. Dogovorili su se i da Vlada pokrene izmjene izbornog zakona kojima će se manjinama obezbijediti garantovani mandati, a Albancima će biti dozvoljena upotreba nacionalnih simbola.

Nimanbegu je kazao da će redovno vremenski analizirati ispunjavanje sporazuma. ”Ako bude izgovora i nepoštovanja sporazuma, mi smo spremni da otkažemo podršku ovoj vladi“, rekao je on juče za Radio slobodna Evrope.

Bonus video: