Trampov čovjek odlaže ratifikaciju protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u

Ipak, republikanski senator Džon Mekejn rekao je da on želi da se ratifikacija pristupanja Crne Gore NATO-u završi ove godine
56 pregleda 22 komentar(a)
Pol Korker, Foto: Corker.senate.gov
Pol Korker, Foto: Corker.senate.gov
Ažurirano: 01.12.2016. 06:39h

Član američkog Komiteta za vanjske poslove Bendžamin Kardin izrazio je zabrinutost za ratifikaciju protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, jer taj Komitet u Senatu, na čijem je čelu republikanac Bob Korker, još uvijek nije usvojio protokol.

Kardin je za vašingtonski list “Rol Kol” rekao da od republikanaca zavisi da li će Kongres ratifikovati protokol. “Čelnici republikanaca treba da odluče da li će ovaj saziv Kongresa usvojiti protokol. Pristupanje Crne Gore ne treba da bude kotroverzno, još uvijek imamo vremena da to uradimo u ovom sazivu, ako to ne učinimo, igramo na ruku Vladimiru Putinu”, rekao je Kardin i dodao da je Putin učinio sve što je mogao da bi ometao parlamentarne izbore u Crnoj Gori kako bi zaustavio širenje alijanse.

Kardin je ovu izjavu za “Rol Kol” dao istog dana kada je čelnik Komiteta za vanjske poslove posjetio Tramp Tauer, sjedište biznisa Donalda Trampa, koji je, kako navodi vašingtonski list, izrazio želju za bližim odnosima sa Rusijom. Korker, republikanac iz Tenesija, bio je jedan od kandidata za poziciju državnog sekretara u Trampovoj administraciji.

Ipak, republikanski senator Džon Mekejn rekao je da on želi da se ratifikacija pristupanja Crne Gore NATO-u završi ove godine. “Nisam imao priliku da razgovaram sa Korkerom, ali se nadam da možemo djelovati što prije”, rekao je Mekejn.

Demokratski senator Kris Kuns, rekao je da ne zna razlog zbog kojeg Kork odlaže usvajanje protokola koji je odlazeći predsjednik SAD Barak Obama dostavio Senatu. Vašingtonski list navodi da iz Korkerovog kabineta nisu dobili odgovor zbog čega se proces odlaže. Navodi se i da su izvori iz Demokratske stranke označili Korkera kao osobu koja je direktno odgovorna za odlaganje, dodajući da je jedan od demokrata rekao da je Korker napustio sjednicu na kojoj je trebalo da se razmatra Protokol.

Ovaj list navodi i da Trampov tim za tranziciju vlasti nije odgovorio da li će budući predsjednik SAD podržati prijem Crne Gore u NATO prije nego on stupi na dužnost 20. januara, kao i da Bijela kuća nije odgovorila da li su dali pristanak za odlaganje ratifikacije protokola.

Bonus video: