Nikolić: Crna Gora je istorijski zemlja koju su stvorili Srbi

Srpski predsjednik je kazao i da će Crnu Goru cijeniti po tome kakav odnos ima prema svim građanima, ne samo onima na vlasti, nego i u opoziciji
166 pregleda 179 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 27.11.2016. 14:35h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da da priznaje nezavisnost Crne Gore kao i da je Crna Gora zemlja koju su su istorijski stvorili Srbi.

On je dodao i da nikada nije čuo neki autoritet iz Crne Gore da je rekao da je Rusija umiješana u prekrajanje izborne volje građana, već da se radi samo o spekulacijama.

"Izbori su završeni, svako je dobio koliko je očekivao, a Crna Gora je ponovo u nekakvoj krizi kako će sastaviti Vladu. To je istorijski zemlja koju su stvorili Srbi, tamo živi veliki broj Srba i često imam rasprave da li oni imaju sva prava kao i ostali građani Crne Gore", rekao je Nikolić za Televiziju Al Džazira na engleskom, a prenosi RTS.

Srpski predsjednik je kazao i da će Crnu Goru cijeniti po tome kakav odnos ima prema svim građanima, ne samo onima na vlasti, nego i u opoziciji.

Ako je NATO odbrambeni savez, ne treba da budemo članica NATO

Nikolić je rekao da je prije 16 godina Srbija počela put ka članstvu u EU.

"Živimo u jedinstvu i sa Istokom i sa Zapadom, želimo da postanemo članica Unije i u tom smislu može se reći da sarađujemo više sa Zapadom", rekao je predsjednik Srbije.

Nikolić je dodao da Srbija ima veliko prijateljstvo i sa Istokom, bliske odnose, istorijske, religiozne, jezičke veze sa Ruskom Federacijom.

Na pitanje zašto, paralaleno sa članstvom u EU, Srbija ne želi u NATO, Nikolić ukazuje da je to potpuno druga priča.

"Bili smo napadnuti i bombardovani od NATO-a 1999. godine bez razloga. To je imalo ogromne posljedice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stav naših građana prema NATO-u. Uvjeren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO-u", poručio je Nikolić.

"Ako je NATO odbrambeni savez, ne treba da budemo članica NATO-a jer Srbiju neće niko da napadne. Okruženi smo članicama NATO-a i nemamo namjeru da ikada više ratujemo", dodao je predsjednik Srbije.

Nikolić je naveo i da je Srbija ove godine održala skoro 100 vojnih vježbi sa NATO-om, a samo dvije sa Rusijom.

"Ako pričate o zabrinutosti građana zbog moje politike, to je bila moja politika na izborima na kojima sa izabran i to će biti moja politika ako se ponovo kandidujem", naglasio je Nikolić.

Ne mogu ni da zamislim, rekao je Nikolić, da budem predsjednik države koja bi se u prikrivenom sukobu svrstala na bilo koju stranu.

"Problem koji Srbija ima sa Kosovom, Ukrajina ima sa Krimom"

Nikolić je rekao da problem koji Srbija ima sa Kosovom, Ukrajina ima sa Krimom.

"U pogledu Kosova, EU prihvata njegovu nezavisnost, Rusija ne. Kada je riječ o Krimu, Rusija ga prihvata, a EU je protiv toga", objasnio je Nikolić.

"Mi cijenimo da je Ukrajina suverena zemlja koja zaslužuje sa sačuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Nikolić.

Srbija želi mir i bezbjednost

"Dijalog Beograda i Prištine je počeo kada sam ja postao predsjednik Srbije, jer Srbija želi mir, bezbednost, da narod "dolje živi bolje". Brisel i Priština to koriste za promovisanje i učvršćivanje nezavisnosti Kosova i mnoge ingerencije koje država Srbija ima mi smo prenijeli na Prištinu, ali oni su istakli četiri nova uslova, a jedan od njih je granica. Mi to nećemo moći da ispunimo", rekao je Nikolić.

Srbija je bila najbolji partner u tim trojnim razgovorima, ocijenio je Nikolić.

Govoreći o izbjeglicama i migrantima, Nikolić je rekao da je EU pohvalila Srbiju povodom apsolutno humanog tretmana izbjeglica.

"Srbija ne može da postane lijevak kroz koji migranti ulaze, ali ne odlaze dalje. Ovo bi moglo da prouzrokuje veliku nevolju. Izbjeglice ne vide u Srbiji krajnju destinaciju, a u razgovorima sa Briselom rekli smo da možemo da primimo do šest hiljada izbjeglica dok za njih ne bude pronađeno neko rješenje", rekao je Nikolić u intervjuu za Televiziji Al Džazira na engleskom, a prenio je RTS.

Bonus video: