Markoviću od Đukanovića još dva ministra

Vlada je odlučila da se ukine Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, na čijem čelu je potpredsjednik Socijaldemokrata Vujica Lazović. Lazović je u više navrata poručivao da ne želi da bude u novoj vladi koju će voditi Duško Marković, već da će mjesto prepustiti mlađima
87 pregleda 17 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.11.2016. 10:49h

Uprkos kritikama na račun broja njenih članova, Vlada Mila Đukanovića je u jednoj od svojih posljednjih odluka odlučila da taj broj poveća.

Odlazeći premijer potpisao je 25. novembra uredbu kojom će nalaže osnivanje tri nova ministarstva - Ministarstva javne uprave i Ministarstva sporta a Ministarstvo evropskih integracija biće opet razdvojeno od Ministarstva vanjskih poslova.

To znači da će broj ministarstva porasti sa 16 na 18. Međutim, Vlada će imati i ministra bez portfelja iz redova HGI. Vlada će imati i najmanje tri potpredsjednika. Kako su “Vijesti” ranije javile, pored Rafeta Husovića (BS), to će najvjerovatnije biti i Milutin Simović i Zoran Pažin.

Vlada je odlučila da se ukine Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, na čijem čelu je potpredsjednik Socijaldemokrata Vujica Lazović. Lazović je u više navrata poručivao da ne želi da bude u novoj vladi koju će voditi Duško Marković, već da će mjesto prepustiti mlađima.

Obrazlažući odluku o osnivanju Ministarstva javne uprave, premijer je naveo da svoju opravdanost postojanja nalazi u reformi javne uprave sa aspekta “poslovnog ambijenta, poslovanja privrednih subjekata i preduslov je za snažniji razvoj društva”.

“Zadatak ovog Ministarstva je da crnogorsku javnu upravu učini konkurentnijom, kompetentnijom i efikasnijom, tj. referentnom na nivou najuspješnijih evropskih administracija, posebno kroz upravljanje i koordinaciju projektima u oblasti informacionog društva za potrebe državnih organa; uspostavljanje tehnološke i bezbjednosne informatičke infrastrukture u državnim organima”, piše u uredbi dostupnoj na sajtu Vlade. Za mjesto ministra javne uprave pominje se Suzana Pribilović, bivša šefica državne Komisije za kontrolu javnih nabavki.

Ministar sporta biće Nikola Janović, poslanik DPS-a i bivši kapiten vaterpolo reprezentacije.

“Društvena uloga sporta i aktuelni trenutak u Crnoj Gori razlog su da se ova pitanja prate sa nivoa Ministarstva sporta, kako bi se u svim njegovim segmentima dao dodatni impuls razvoju sporta i unapređenju rezultata koji su i u protekloj deceniji bili širom svijeta prepoznatljiva legitimacija Crne Gore”, piše u uredbi koju je potpisao predsjednik DPS-a Đukanović.

U Ministarstvo će biti prebačeni službenici iz Uprave za mlade i sport.

Đukanović je obrazložio i zašto se iz MVPEI izdvaja Ministarstvo evropskih integracija.

“Broj otvorenih poglavlja, intenzivni proces pregovaranja i preuzimanja standarda nameće potrebu da se pitanje preuzimanja politika i upravljanja sredstvima iz EU fondova vrši u posebnom ministarstvu”, pojasnio je svoju odluku.

Crna Gora zasada ima 24 otvorena pregovaračka poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Početkom decembra očekuje se otvaranje još najmanje jednog.

Za čelo ovog ministarstva pominje se glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, a za vanjske poslova doskorašnji ambasador u SAD Srđan Darmanović.

O odluci da se ukine Ministarstvo informacionih tehnologija, Đukanović je naveo da snažna ekonomija počiva na informatičkom razvoju. “Informacija i prenos informacije značajan su resurs svakog razvojnog projekta. Navedeni razlozi ukazuju potrebu da se politike u ovoj oblasti sprovode u Ministarstvu ekonomije”, pojasnio je premijer.

Odlučeno je i da Direkcija javnih radova bude iz Ministarstva održivog razvoja i turizma prebačena u Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Bonus video: