Tuzima opština 2018. godine

Izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji biće usvojene u parlamentu 2017. godine
97 pregleda 42 komentar(a)
Albanci odlučno, Foto: Boris Pejović
Albanci odlučno, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.11.2016. 07:33h

Predstavnici koalicije "Albanci odlučno" usaglasili su sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) platformu prema kojoj bi Tuzi trebalo da budu samostalna opština 2018. godine, saznaju "Vijesti".

Prema dogovoru koji će biti formalizovan koalicionim sporazumom, Skupština Crne Gore trebalo da početkom proljećnog zasjedanja da usvoji izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, prema kojoj bi Tuzi dobili stus opštine bez raspisivanja referenduma. Kako je “Vijestima” potvrdio jedan od učesnika pregovora, Tuzi bi 2018. godine trebalo zvanično da postanu punopravna opština.

Albanski političari su sa DPS-om i ranije raspravljali oko statusa opštine Tuzi, koja je kao Gradska opština, ali njihov zahtjev nije ispunjen i pored obećanja čelnika DPS-a i pisanih odgovora koje su dvije strane imale.

Posljednjim dogovorom bilo je predviđeno da u januaru 2016. stupe na snagu odluke o izmjenama i dopunama zakona o glavnom gradu, teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi i njenom finansiranju, ali su pojedni čelnici albanskih partija tvrdili da ti zakoni nikad nisu zaživjeli.

Odbornik pokreta URA Luka Rakčević ocijenio je da je dogovor DPS-a i koalicije "Albanci odlučno" politička trgovina radi pridobijanja stanovnika Malesije.

Dogovorom je predviđeno i da Genci Nimanbegu bude potpredsjednik parlamenta, te da Albancima pripadne mjesto ministra za ljudska i manjinska prava.

Iako je lider DUA Mehmet Zenka slovio za novog ministra, "Vijestima" je potvrđeno da će o kandidtu za tu poziciju tek odlučivati unutar koalicije.

Bonus video: