Brajović zakazao sjednicu, Markovića biraju u ponedjeljak

Predsjednika države Filipa Vujanovića u dopisu predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću naveo da "Marković treba da bude mandatar Vlade koja će biti posvećena integracijama, ekonomskom razvoju, vladavini prava, stabilnosti i ukupnom prosperitetu Crne Gore"
21 komentar(a)
Duško Marković, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2016. 20:54h

Predsjednik Skuštine Ivan Brajović zakazao je za 28. novembar u 13 časova sjednicu Skupštine kada bi trebao da se izabere sastav 41. Vlade Crne Gore.

Brajović je sjednicu zakazao na predlog mandatara za sastav Vlade Duška Markovića.

U saopštenju iz Skupštine dostavljen medijima proslijeđen je i predlog predsjednika države Filipa Vujanovića, da Marković dobije mandat za sastav Vlade.

U njemu se navodi da "Marković treba da bude mandatar Vlade koja će biti posvećena integracijama, ekonomskom razvoju, vladavini prava, stabilnosti i ukupnom prosperitetu Crne Gore".

"U svom državnom, političkom i javnom djelovanju, kao poslanik i član Vlade, Marković je pokazao punu privrženost trajnim vrijednostima Crne Gore, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji pa je time zavrijedio mandat za sastav Vlade Crne Gore", navodi se između ostalog u dopisu Vujanovića Brajoviću.

Glavni odbor DSS nakon kojeg će se znati ko će sve biti ministri očekuje se u nedjelju.

Prema saznanjima "Vijesti" potpredsjednici Vlade u kabinetu Duška Markovića, pored Rafeta Husovića (BS) biće najvjerovatnije Milutin Simović i Zoran Pažin, koji na ta mjesta dolaze sa kvote DPS-a.

"Vijesti" su ranije objavile, da će ministar zdravlja u novoj Vladi najvjerovatnije biti Kenan Hrapović (Socijaldemokrate Crne Gore), bivši direktor Fonda zdravstva. Nije isključeno da resor prosvjete dobije njegov partijski kolega Damir Šehović.

Funkcioneri Bošnjačke stranke pokrivaće dva resora - ministar saobraćaja biće Osman Nurković, Kemal Purišić ministar rada i socijalnog staranja. Nurković i Purišić su potpredsjednici partije. Rafet Husović biće na poziciji vicepremijera za regionalni razvoj.

Predstavnicima koalicije "Albanci odlučno" predočeno je da mogu da računaju samo na ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje bi trebalo da vodi lider DUA Mehmet Zenka.

“Vijesti” su ranije objavile da Marković u svom kabinetu ne želi dosadašnjeg potpredsjednika i bivšeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, ministraku nauke Sanju Vlahović, Budimira Šegrta, Vladimira Kavarića, Milicu Pejanović Đurišić.

Pozicije su navodno sigurne direktoru Uprave carina Vladanu Jokoviću, Predragu Boškoviću, Zoranu Pažinu, Mevludinu Nuhodžiću i Milutinu Simoviću.

Bonus video: