"MI SMO GLINENI GOLUBOVI"

DF: Zbog insceniranog državnog udara smo izgubili dva mandata

Predstavnici DF-a prezentovali su danas na konferenciji za novinare izvještaj o izbornim nepravilnostima koji, kako su kazali, obuhvata ukupan predizborni ambijent i sve neregularnosti od afere snimak, do dana izbora
0 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.02.2019. 00:12h

Parlamentarni izbori 16. oktobra bili su najneregularniji od svih dosadašnjih, ocijenili su iz Demokratskog fronta (DF), navodeći je taj politički savez trpio najveće pritiske i da su zbog smanjene izlaznosti birača, koja je rezultat insceniranog državnog udara, izgubili najmanje dva mandata.

Predstavnici DF-a prezentovali su danas na konferenciji za novinare izvještaj o izbornim nepravilnostima koji, kako su kazali, obuhvata ukupan predizborni ambijent i sve neregularnosti od afere snimak, do dana izbora.

Funkcionerka DF-a, Branka Bošnjak, kazala je da je taj politički savez pred parlamentarne izbore trpio najviše pritisaka, od nasilnog razbijanja protesta, hapšenja lidera DF-a, zakazivanja suđenja na godišnjicu protesta, pa do uručenja poziva za suđenje njihovom aktivistima zbog događaja 24. oktobra.

"Smatramo da sve to govori da se pravosudni sistem stavio na stranu Demokratske partije socijalista, i da su sve to bili jaki predizborni pritisci na DF", rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da će DF vjerovatno tužiti i neke "kuće" koje se bave ispitivanjem javnog mnjenja, a koje su omanule u prognoziranju njihovog izbornog rezultata za više od deset odsto.

"Takve agencije pokazale su neprofesionalnost, i smatramo da je to bilo tendenciozno i namješteno", dodala je Bošnjak.

Prema njenim riječima, izborni ambijent je bio gori od bilo kojeg ranije, "jer se dešavalo da su preminula lica koja su bila izbrisana iz biračkog spiska na prethodnim izborima, opet unešena u njega".

Ona je dodala da su brojni i primjeri dovođenja građana iz inostranstva koji nemaju pravo da glsaju u Crnoj Gori.

Bošnjak je ocijenila i da je Vlada izbornog povjerenja pokazala da je nemoćna i da je to samo, u stvari, trik DPS-a.

"Nama je i danas žao što je dio opozicije nasjeo na taj trik, ali sada smo svi zajedno i pokazaćemo jak otpor", kazala je ona.

Kako je navela, veliki broj neregularnosti dešavao se prije izbornog dana, a u izvještaju je posebno obrađeno ono što se dešavalo na dan izbora.

Izvještaj, kazala je Bošnjak, sadrži i grafikon koji pokazuje ogroman pad izlaznosti od 15 sati, »odnosno od momenta kad se institucije sistema uključuju na stranu DPS-a i počinju priču o terorističkom napadu i državnom udaru«.

"Insinuacije su bile vezane za DF, i smatramo da nam je time uzeto najmanje dva mandata, jer je trend izlaznosti bio veliki i dostigao bi najmanje 80 odsto da nije bilo toga", naglasila je Bošnjak.

U izvještaju je ocijenjeno da je u Crnoj Gori i dalje aktuelno stanje produženog državnog udara.

Prema riječima Bošnjak, ne samo da je insceniran taj događaj na dan izbora, nego se danima na svim funkcionerima i liderima DF-a crtaju mete.

"Mi smo bukvalno kao glineni golubovi koje može svak na ulici da prebije i ubije, i to se stimuliše sa javnog servisa i prorežimskih medija", kazala je Bošnjak.

Ona je dodala da u DF-u računaju da će kompletna opozicija ostati jedinstvena.

"I da ćemo tom vrstom pritiska uspjeti da ogolimo ovu vlast i da dođemo do prvih fer izbora. Jer ova vlada što se formira niti je legalna, niti je legitimna, niti će biti stabilna«, rekla je Bošnjak i dodala da je opozicija već uspjela »da otjera Mila Đukanovića, jer on više nije premijer".

Predstavnik DF-a Nikola Jovanović ponovio je da je izborni dan protekao u znaku takozvanog državnog udara.

"Taj državni udar imao je direktne reperkusije na izjašnjavanje i izbornu volju građana. Sa jedne strane je smanjio očekuvanu izlaznost koja je bila projektovana na osnovu one do 13 sati, i direktno je demotivisala određeni broj građana da izađu na izbore i iskažu svoju volju", precizirao je Jovanović.

Kako je naveo, zbog takvog neformalnog vanrednog stanja nije postojao demokratski ambijent za izražavanje slobodne volje građana.

"Odsustvo institucionalnog djelovanja jasno upućuje da se radi o politički fabrikovanoj aferi koja je trebalo da posluži kao podloga za odbranu vladajućeg DPS-a i režima Mila Đukanovića", kazao je Jovanović.

Kako je kazao, predsjednik države je zloupotrijebio ustavna ovlašćenja jer je bio obavezan da mandat za sastav nove vlade povjeri predstavniku opozicije.

"Zbog svega što se desilo, Vlada koja će se formirati sljedeće sedmice neće biti legitimna, jer ona nije izraz slobodno izražene volje na demokratskim izborima, niti će biti legalna jer nije izabrana onako kako predviđaju Ustav i zakon", naglasio je Jovanović.

Opozicija, kako je naveo, predlaže konkretne mjere. »Predlažemo da opozicija ima objedinjeno djelovanje i da do predsjedničkih izbora formiramo vladu prelaznog karaktera, u skladu sa platformom DF-a koju smo već ponudili i sa dogovorom koji bi sve opozicione postigle«.

"To bi bila prelazna vlada koja bi konačno pripremila uslove za održavanje fer i slobodnih izbora, i koja bi u međuvremenu otklonila sve normativne nedostatke koji postoje u izbornom sistemu i sve zloupotrebe", dodao je Jovanović.

Funkcioner DF-a Milutin Đukanović kazao je da iza takozvanog državnog udara stoji isti onaj koji je spriječio da se otkriju »izvršioci teških krivičnih djela od 24. oktobra«.

"Ista ruka je inscenirala ovaj takozvani državni udar, a sve u cilju da se smanji izlaznost, jer je bilo više nego očigledno da DPS 16. oktobra gubi vlast", naglasio je Đukanović.

On je ocijenio da je »dobitak« iz proteklih izbora to što je 39 opozicionih poslanika jedinstveno.

Kako je kazao, DF sa ostatkom opozicije dogovara budući način djelovanja.

"Što se tiče DF-a, mi smo uvijek spremni za proteste, ali čekamo da se dogovorimo sa ostalim opozicionim strankama. Trudićemo se da sve odluke opozicije budu jedinstvene", poručio je Đukanović.