Hoće li Budva morati da plati 4,2 miliona?

Iz Opštine su ocijenili da Radnik nije ispunjavao formalne uslove za uknjižbu prava svojine...
94 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.11.2016. 07:31h

Kotorski sud sjutra bi trebalo da presudi da li je Opština Budva dužna da plati 4,2 miliona eura odštete, jer je prije pola vijeka u Podkošljunu izgradila zgrade na zemljištu nekadašnjeg građevinskog preduzeća “Radnik” iz Doboja (BiH).

Presuda u vezi sa 11.000 metara kvadratnih zemljišta dolazi u vrijeme kada upravljanje Budvom preuzima opoziciona vlast, na čelu sa Draganom Krapovićem (Demokrata) i samo je jedan od stotinjak sporova koji se vode protiv Opštine.

Kao pravni nasljednik bosanske firme koja je stečaju, milionski tužbeni zahtjev podnijela je Lela Radičević, piše u zvaničnom izvještaju Sekretarijata za pravnu zaštitu.

“Radičevićeva je zahtijevala od suda da obaveže Opštinu Budva da joj isplati na ime bespravno zauzetog zemljišta od 11.339 kvadrata iznos od 4.241.466,3 eura. Ona je u tužbi... navela da se GP 'Radnik' iz Doboja kao njen pravni prethodnik obratio Skupštini Opštine Budva sa zahtjevom za eksproprijaciju zemljišta. Skupština opštine Budva donijela je Rješenje o eksproprijaciji 5. februara 1968. godine. Radičevićeva je navela u tužbi da je njen pravni prethodnik predlogom za uknjižbu tražio uknjižbu u zemljišne knjige, nakon čega je Osnovni sud u Kotoru izvršio otpis eksproprisanih nepokretnosti sa ranijeg korisnika na korist GP 'Radnik' iz Doboja, te je navedeno da je Opština Budva izdala potvrdu da je isto preduzeće izvršilo isplatu za navedeno zemljište“, piše u izvještaju.

Opština je prigovorila zbog navodno previsoko utvrđene površine koja je izuzeta.

“Opština je takođe tražila od suda da provjeri aktivnu legitimaciju, s obzirom da se radi o prenosu potraživanja na Radičevićevu od strane njenog pravnog prethodnika GP 'Radnik' koji se nalazi u stečaju... Prigovor je istaknut jer Opšitna Budva smatra da se ne radi o površini od 11.516... već o 8.000 kvadrata. Sprovedeno je vještačenje geodetske i građevinske struke. Kotorski sud je donio djelimičnu presudu krajem novembra 2014. godine, kojom se odbija kao neosnovan dio tužbenog zahtjeva za isplatu novčanog iznosa od 846.230 eura, za nekoliko katastarskih parcela, na šta se žalila Radičevićeva“, piše u izvještaju.

Iz Opštine Budva su ocijenili da “Radnik“ nije ispunjavao formalne uslove za uknjižbu prava svojine, jer je pitanje naknade za eksproprisane nepokretnosti riješeno tek 18. janura 1980.

“Naime, GP Radnik dobio je odobrenje za gradnju stanova na urbanističkim parcelama koje su bile formirane prema revidovanom Urbanističkom projektu - UP naselja Potkošljun, u skladu sa ugovorom iz 1968. o davanju na korišćenje gradskog zemljišta. Ugovorom se ovo preduzeće pored ostalog obavezalo da izvrši komunalno opremanje lokacije sa izgradnjom ulice, parking prostora, trafo-stanice, glavnog vodovoda“, piše u izvještaju.

U 100 sporova od Budve traže 55 miliona eura

Protiv Opštine Budva vodi se više od 100 sudskih sporova, ukupno ” teških” čak 55 miliona eura.

To je najveće breme sa kojim će se suočiti nova gradska uprava.

Da su tužbeni zahtjevi ozbiljna prijetnja za finansijsko funkcionisanje metrpole turizma, upozorio je i revizor u izvještaju o reviziji završnog računa za 2015.

Prema podacima Sekretarijata za zaštitu imovine, protiv Opštine je pokrenut veći broj sudskih sporova radi naknade štete, koja prema tužbenim zahtjevima na dan 31. decembar 2015. iznosi 55.731.926 eura. Od ukupnog iznosa tužbenih zahtjeva, kako ističe revizor u izvještaju, 36.922.171 eura se odnosi na tužbe građana, a 18.809.755 na kompanije.

Bonus video: