Američki senator: Crna Gora ispunila sve uslove za NATO

On je rekao da ne može da predvidi kakav će biti stav Trampove administracije o tom pitanju, ali je istakao da je Crna Gora ispunila uslove
14 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 23.11.2016. 10:31h

Crna Gora je ispunila sve uslove i spremna je za članstvo u NATO-u, ocijenio je američki senator Ben Kardin, dodajući da je jačanje Alijanse u interesu američke nacionalne bezbjednosti.

Kardin, vodeći demokratski član u senatskom Spoljnopolitičkom odboru, kazao je u intervjuu za Glas Amerike da se nada da će Senat uskoro ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Dosadašnji američki predsjednik Barak Obama je, proteklog ljeta, senatorima podnio Protokol o pridruživanju Crne Gore, koji čeka na ratifikaciju u ovom ili novom sazivu Kongresa, koji će početi da zasijeda u januaru.

Glas Amerike podsjeća da je proširenje NATO-a na Crnu Goru imalo nedvosmislenu podršku aktuelne američke administracije i obje stranke u Kongresu, ali su se poslije pobjede Donalda Trampa mnogi zapitali kakva će biti buduća američka uloga u Alijansi, s obzirom na to da je novoizabrani predsjednik tokom kampanje često kritikovao NATO.

„Sada imamo ograničeno vrijeme, prije raspuštanja ovog saziva Kongresa. Nadam se da možemo da ratifikujemo protokol u ovom sazivu Kongresa, ali ako to ne bude slučaj, o tome ćemo raspravljati u novom sazivu. Očigledno, Trampova administracija će imati odlučujuću riječ“, kazao je Kardin.

On je rekao da ne može da predvidi kakav će biti stav Trampove administracije o tom pitanju, ali je istakao da je Crna Gora ispunila uslove.

„Crna Gora je spremna za članstvo u NATO-u, savladala je sve prepreke. Nadam se da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i ostale članice da ratifikuju njeno pridruživanje Alijansi“, kazao je Kardin.

On je naglasio da je snažan NATO savez u interesu američke nacionalne bezbjednosti.

"To znači dalje jačanje saveza, odnosno kada je zemlja spremna da se pridruži, treba da ratifikujemo protokol“, dodao je Kardin.

I demokratska senatorka Džin Šahin kazala je da se nada skorom pristanku Senata na članstvo Crne Gore u Alijansi.

Prema njenim riječima, Alijansa sada ima priliku da u punopravno članstvo primi zemlju koja je ispunila sve uslove.

„NATO je i dalje ključan za američku i globalnu bezbjednost i nastaviću da se zalažem za snažan transatlantski savez“, navela je Šahin.

Ona smatra da bi crnogorsko članstvo u Alijansi poslalo i poruku da nijedna treća država ne može da blokira zemlju aspiranta.

I njen kolega Kardin je kazao da se nada da Rusija ne može da zaustavi proces proširenja.

"Već je pokušala da se miješa u Crnoj Gori. Vidjeli smo da je podržala reakcije poslije parlamentarnih izbora“, rekao je Kardin.

On smatra da Moskva mora da odgovara i za pokušaj ugrožavanja integriteta izbora u SAD, kao i za akcije u Ukrajini i Siriji.

Prema njegovim riječima, Obama i njegov nasljednik, Tramp, bi na poteze Rusije trebalo da odgovore adekvatnim mjerama.

„Važno je da SAD, u saradnji sa evropskim saveznicima, obezbijede liderstvo u sprječavanju Rusije da ugrozi teritorijalni integritet bilo koje zemlje, kao i da se upliće u demokratske institucije u drugim državama, aktivnostima u sajber prostoru i finansijski resursima“, precizirao je Kardin.

On je ocijenio da bi SAD i međunarodna zajednica trebalo da pomognu u zaštiti demokratskih institucije od ruskih poteza, dodajući da su u Kongresu za preduzimanje akcije protiv Rusije zainteresovane i njegove kolege iz Republikanske stranke.

Bonus video: