Diplomata DPS-a a ne Crne Gore

Pregovarač mora da zna da se od države traži depolitizacija javne uprave, upozorava Raonić
92 pregleda 11 komentar(a)
ALeksandar Andrija Pejović Duško Marković Milan Roćen, Foto: Boris Pejović
ALeksandar Andrija Pejović Duško Marković Milan Roćen, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2016. 07:09h

Glavni pregovarač Crne Gore za pristupanje Evropskoj uniji (EU) Aleksandar Andrija Pejović obavijestio je Grupu Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu da su parlamentarni izbori bili “visokog političkog rizika zbog otvorenog i grubog uplitanja treće strane u unutrašnju politiku Crne Gore, kako bi zaustavili njenu evroatlantsku orijentaciju”.

U pismu, koje je potpisao kao ambasador i predsjednik Komisije za međunarodne odnose DPS-a, on je dodao da je postojao “pokušaj domaćih političkih činilaca da iskoriste tu situaciju za promjenu unutrašnje političke scene”.

Takvim političkim istupom Pejović, koji je bio aktivan i u izbornoj kampanji DPS-a, prekršio je dva zakona. “Ne znam ko bi u državi trebalo da zna šta znači "vladavina prava" i “depolitizacija javne uprave", ako to nije glavni pregovarač! A upravo su ovo dvije stvari, uz korupciju, koje nam se kao kredo ponavljaju u svim izvještajima o Crnoj Gori i u stavovima svih međunarodnih aktera koji se bave Crnom Gorom”, upozorio je programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

On navodi da Pejović mora da zna da Zakon o vanjskim poslovima i Zakon o državnim službenicima, diplomatama nalaže da se uzdržavaju od iznošenja političkih stavova. “A kako on to ne radi, onda ne poštuje zakon, ni razumije duh evropskih integracija”, kaže aktivista GA.

Pejović je reagovao i na- kon što je međunarodni sekretar SDP-a Ivan Vujović početkom novembra u Briselu, na sastanku predstavnika socijaldemokratskih partija, saopštio da su nedavni izbori u Crnoj Gori, zbog brojnih ponovljenih neregularnosti, produbili političku krizu.

"Atmosfera državnog udara i terorističkih napada je obilježila izborni dan zbog čega nije moglo biti elementarnih preduslova za slobodno izjašnjavanje građana”, rekao je Vujović.

Pejović je međutim u pismu kolegama iz EU prenio stav DPS-a da je građanska opozicija bila dio Vlade izbornog povjerenja, da nijesu otkrili zloupotrebe državnih resursa, te da su građani na izborima “uprkos pokušaju nasilne promjene izborne volje” većinski glasali za proevropsku politiku DPS-a.

Komentarišući istup Pejovića Ivan Vujović je u pismu Grupi SD naveo da mu je žao što je Pejović “pristao na ovakvu nevjerovatnu ulogu za demokratske države”. “Vjerovatno je na to bio prinuđen i žao mi je zbog toga što je igračka u rukama DPS-a”,naveo je Vujović.

Ostavka ako baštini EU vrijednosti

“Ambasador je osim slanja zvaničnih partijskih izjava potpisanih titulom uredno prisustvovao na brojnim partijskim skupovima u okviru izborne kampanje DPS-a, od one prve na Cetinju, do kraja u izbornom štabu. Učestvovao je u debatama na Javnom servisu u ime svoje partije i time pokazao da je nedostojan diplomatskog statusa i funkcije glavnog pregovarača, pa bi morao da podnese ostavku, ukoliko baštini evropske vrijednosti. Ako ne, onda mora biti razriješen, ako je Crna Gora država u kojoj se poštuju zakoni. Glavni pregovarač u zemljama kandidatima, praksa pokazuje, je profesionalac”, rekao je Raonić.

Bonus video: