PREDSJEDNIK SDP-A RAZGOVARAO SA STOLTENBERGOM

Krivokapić: Krizu riješiti sa EU i NATO saveznicima

"U razgovoru je Krivokapić zamolio Stoltenberga da založi svoj lični i profesionalni autoritet da se proces ratifikacije NATO pristupnog protokola u zemljama članicama što prije okonča, kako bi Crna Gora do narednog samita u 2017. godini postala punopravna članica NATO-a", kaže se u saopštenju
18 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Ranko Krivokapić, Foto: SDP
Jens Stoltenberg, Ranko Krivokapić, Foto: SDP
Ažurirano: 08.02.2019. 01:14h

Socijaldemokratska partija (SDP) zalagaće se za to da se politička kriza koja postoji u Crnoj Gori rješava u partnerstvu sa evropskim i NATO saveznicima, poručio je lider te stranke, Ranko Krivokapić.

Krivokapić učestvuje na zasjedanju Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a u Istanbulu.

Iz SDP-a je saopšteno da je Krivokapić, na marginama zasjedanja, razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom. 

"U razgovoru je Krivokapić zamolio Stoltenberga da založi svoj lični i profesionalni autoritet da se proces ratifikacije NATO pristupnog protokola u zemljama članicama što prije okonča, kako bi Crna Gora do narednog samita u 2017. godini postala punopravna članica NATO-a", kaže se u saopštenju. 

Navodi se da je Krivokapić upoznao Stoltenberga sa činjenicom održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u danu objavljenog državnog udara, odnosa opozicije prema izborima i, kako se dodaje, činjenicom da je građanska opozicija sačinila izvještaj o izbornim neregularnostima sa kojim će biti upoznata i međunarodna javnost.

"Krivokapić je ukazao u razgovoru da će se SDP zalagati da se politička kriza koja postoji u Crnoj Gori rješava u partnerstvu sa našim EU i NATO saveznicima", saopštili su iz te stranke.

Kako se dodaje u saopštenju, Krivokapić je u Istanbulu razgovarao i sa predsjednikom PS NATO, Majklom Tarnerom, kom je još jednom zahvalio na ogromnom naporu koji je ulagao u prethodnom periodu na promovisanju crnogorskog članstva u NATO. 

"Krivokapić je posebno istakao doprinos Tarnera u konstituisanju crnogorskog Kokusa u američkom Kongresu, čime je dat značajan doprinos ubrzavanju procesa evroatlantskih integracija Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Krivokapić sa predsjednicom PS OEBS, Kristi Mutonen, razgovarao o izbornom procesu u Crnoj Gori.

"I tim povodom je Mutonen iskazala spremnost PS da pomogne Crnoj Gori u suočavanju sa izazovom uspostavljanja punog izbornog povjerenja“, saopšteno je iz SDP-a. 

Mutonen je, kako se navodi, zahvalila Krivokapiću na vođenju PS OEBS u veoma delikatnom i turbulentnom periodu na globalnoj političkoj i bezbjednosoj sceni i dostignućima koje je PS OEBS ostvarila u suočavanju sa tim izazovima.