PARLAMENTARNA SKUPŠTINA ALIJANSE

Stoltenberg: Članice da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO

"Proces proširenja NATO-a nastavlja se sa novom članicom - to je Crna Gora. Ugovor je potpisan, a ono što još treba učiniti je ratifikacija"
13 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, pozvao je članice Alijanse da što prije ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore, kako bi država postala punopravan član do Samita naredne godine.

On je, govoreći na jesenjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Turskoj, poručio da su parlamenti država članica NATO-a važni zato što odlučuju i o tome ko će biti novi član Alijanse, podsjećajući da je Crna Gora u procesu pristupanja NATO-u.

"Protokol o pristupanju je potpisan i predstoji ratifikacija. Mnoge članice su već ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi. To mora biti urađeno u svih 28 parlamenata, tako da pozivam parlamente, koji još nijesu ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore, da to urade“, rekao je Stoltenberg.

To je, kako je rekao, odgovornost parlamenata.

"Zato vam se direktno obraćam – vratite se u svoje parlamente i pobrinite se da Protokol bude ratifikovan što prije".

"NATO samit će biti održan naredne godine i mislim da to treba završiti do tada, kako bi imali ratifikovan Protokol u svim parlamentima i kako bi mogli da dočekamo Crnu Goru kao punopravnu članicu do Samita 2017. To može da se desi početkom 2017. godine, tako da požurite i ratifikujte Protokol“, kazao je Stoltenberg.

On je poručio da je ono što parlamenti odlučuju od velike važnosti za aktivnosti NATO-a.

"Vi ste ključni za ključne odluke Alijanse, kao što je, na primjer, izdvajanje za odbranu i ono što je u mom fokusu otkad sam postao generalni sekretar 2014. godine, povećanje izdvajanja za odbranu među saveznicama koje izdvajaju manje od dva odsto", rekao je Stoltenberg.