Opozicija u Kotoru i dalje bez dogovora: SNP traži ostavke SDP kadrova

Bukilica je formalno otišao sa funkcije, Nedović je, prema nezvaničnim saznanjima, dao ostavku, SNP hoće i ostavku direktora Luke Kotor
72 pregleda 41 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.11.2016. 06:46h

Formiranje vlasti u Kotoru i slanje DPS-a u opoziciju zapelo je zbog zahtjeva SNP-a da svi funkcioneri SDP-a podnesu ostavke na sadašnje funkcije, a naročito zbog direktorske funkcije u Luci Kotor.

Iako će danas odbornici u novoizabranom lokalnom parlamentu održati svečanu sjednicu povodom dana Opštine 21. novembra, još se ne nazire kraj sage o formiranju nove lokalne vlasti u tom gradu, nakon što su DPS, HGI i LP, ostali u manjini na izborima 16. oktobra.

Od tada do danas još traju bezuspješni pregovori Demokrata, DF-a, URA, SDP-a i SNP-a da se njihovih ukupno 17 mandata koji čine većinu u 33-članoj Skuštini opštine, i formalno pretvore u novu vladajuću koaliciju tih stranaka.

Osnovni kamen spoticanja do sada je bila upornost SNP da prije formalizovanja nove koalicije, članovi SDP-a podnesu ostavke na visoke funkcije koje su pokrivali u sada već bivšoj lokalnoj DPS-SDP-LP-HGI vlasti.

Partija Srđana Milića smatra da je SDP i sada dio vlasti u Kotoru iz koje taj SDP nikada nije zvanično izašao. Stoga je SNP tražio da ostavke formalno podnesu Nikola Bukilica, na funkciju predsjednika Skupštine opštine Kotor, Branko Nedović, na funkciju potpredsjednika opštine Kotor, Vasilije Kusovac, na funkciju izvršnog direktora Luke Kotor i Zoran Stanković, na funkciju sekretara Sekretarijata za preduzetništvo i saobraćaj.

Bukilica je formalno otišao sa te funkcije momentom verifikacije mandata odnornika novog saziva SO, Nedović je prema nezvaničnim saznanjima takođe podnio ostavku, dok je Stanković u opštinskj administraciji angažovan po osnovu ugovora o radu koji mu ističe u januaru, kada će se vratiti na svoje prethodno radno mjesto u jednom od kotorskih privrednih preduzeća.

"Da Kusovac podnese ostavku na mjesto izvršnog direktora Luke, to bi u ovom momentu bilo potpuno suludo jer to znači davanje Luke Kotor potpuno u ruke DPS-u i satelitima koji vode Bord direktora tog opštinskog preduzeća, kazao je "Vijestima" sagovornik iz opozicije, insistirajući na anonimnosti.

Sa druge strane, predsjednik OO SNP-a Kotora Branko Ivanović u petak, na neuspjelom nastavku konstitutivne sjednice SO na kojem nije bilo predloga za izbor novog predsjednika lokalnog parlamenta, novinarima je kazao da je SNP "dao svoje uslove i mi od toga ne odustajemo".

"Čudi me da već do sada kadrovi SDP-a nijesu podnijeli ostavke. Oni hoće iz vlasti da uđu u vlast. To što se tiče nas iz SNP neće moći tako", kazao je Ivanović.

Sagovornik "Vijesti" iz kototrske opozicije kazao je da DF, Demokrate, URA i SDP sa jedne strane, nastavljaju pregovore sa SNP je im se programi u vezi sa tim kako bi Kotor trebalo da bude vođen u naredne četiri godine poklapaju u 95 odsto, te da se razmatraju razni modeli po kojima bi tih pet političkih subjekata uskoro, ipak, moglo da formira novu lokalnu vlast.

Da se pregovori nastavljaju i da su u igri različite opcije mogućeg prevazilaženja aktuelne političke situacije, "Vijestima" su potvrdili i iz SNP-a, ne želeći, kao ni njihove kolege iz dosadašnje opozicije da iznose više detalja o tome.

Od centrala partija tražili rješenje

Sve je izglednija varijanta da će na kraju Kotor ipak biti predmet šireg opozicionog dogovora na nivou države i partijskih centrala u Podgorici, pogotovo nakon što su za vikend, predstavnici OO Demokrata, DF-a, URA i SDP-a Vladimir Jokić, Vladimir Potpara, Branko Nedović i Ljiljana Popović-Moškov uputili i zvanični apel Predsjedništvu DF-a, lideru Demokrata Aleksi Bečiću, i predsjednicima SDP-a Ranku Krivokapiću i URA Žarku Rakčeviću, da "na najvišem nivou preduzmete inicijativu kako bi pregovarački proces oko formiranja nove uprave u Kotoru, dobio potrebnu dinamiku i na taj način svi zajedno napravili odlučan korak u pravcu konačnog dogovora".

Bonus video: