Vujanović o njemačkom groblju: Civilizacijski odnos prema posmrtnim ostacima

“Mi moramo da vodimo politiku koja će prevazići podjele. Mi moramo da se orijentišemo ka tome da učinimo Crnoj Gori ambijent skladnog odnosa svih”, naveo je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta
62 pregleda 38 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Svetlana Mandić
Filip Vujanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.11.2016. 16:01h

Crna Gora mora da vodi politiku koja je bazirana na civilizacijskim vrijednostima, i da pokaže spremnost da prevaziđe višedecenijsku prošlost okretanjem ka budućnosti, poručio je predsjednik države, Filip Vujanović.

On je, na pitanje da li se, nakon što je u subotu u Podgorici svečano sahranjeno nekoliko desetina njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata, može očekivati i sahranjivanje ljudi iz jama u Pljevljima na Stražici, ukazao da je 45 zemalja, u više od 820 grobalja, izvršilo obavezu pokopa posmrtnih ostataka njemačkih vojnika stradalih u ratu.

“To je civilizacijski odnos prema posmrtnim ostacima koji upućuje civilizacijsku poruku pomirenja i iskazuje državni odnos Crne Gore da se pridruži onim državama koje su obezbijedili mjesta za sahranu stradalim vojnicima u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Vujanović novinarima nakon svečane sjednice Skupštine Opštine Pljevlja.

On je poručio da je uvijek pristalica pomirenja.

“Mi moramo da vodimo politiku koja će prevazići podjele. Mi moramo da se orijentišemo ka tome da učinimo Crnoj Gori ambijent skladnog odnosa svih”, naveo je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je kazao, istorija treba da pripadne onima koji će je proučavati i pravilno vrijednovati sve ono što su istorijska događanja.

“Zna se ko je bio gdje i kako, ali se takođe u generacijama u kojima smo i koje slijede, mora obezbijediti sklad svih za dobru budućnost svih”, dodao je Vujanović.

On je ocijenio da se to pokazalo i odnosom Crne Gore prilikom iskazivanja državnog odnosa u Sloveniji.

“Naš ambasador bio da položi vijenac i da iskaže odnos prema posmrtnim ostacima koji je primjeren Crnoj Gori i civilizacijskom odnosu, bez želje da se mijenja istorija i da se mijenja sud o istoriji”, saopštio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, mora se pokazati civilizacijski i ljudski odnos.

“Ja sam ubijeđen da smo se pridružili državama u Evropi i svijetu koje su, u odnosu na Njemačku, izvršili ono što je politika Njemačke, a to je da se posmrtni ostaci njihovih vojnika na civilizacijski način tretiraju. Da li to svi doživljavaju tako, stvar je realnosti”, naveo je Vujanović.

Kako je rekao, svi imaju pravo na svoj doživljaj, ali država mora da vodi politiku koja slijedi civilizacijske vrijednosti, koja ne dijeli nego spaja.

Vujanović je naveo da je Crna Gora država koja ima visoki nivo, ili veliki nivo specijalizacije, da produbljuje podjele, a ne da ih prevazilazi.

“Moja politika je uvijek bila politika prevazilaženja podjela. Nekima se to naravno nije svidjelo, ali ja mislim da je to ono što je misija predsjednika države, kao predsjednika svih građana - da miri, a ne da dijeli, da spaja, a ne svađa, da prevazilazi u sadašnjosti ono što je budućnost podijelila”, objasnio je Vujanović.

On smatra da to nije lako u Crnoj Gori.

“Ja mislim da sam ja to dosljedno sprovodio i da ću to izvjesno do kraja mandata činiti, jer Crna Gora treba da bude država svih, bez obzira na razlike u naciji i vjeri i kulturi, pa i u istorijskoj prošlosti onih koji su nam bili preci”, saopštio je Vujanović.

Kako je kazao, svaka smrt i posmrtni ostatak treba da se dostojanstveno tretira civilizacijskim odnosom onih koji žive u sadašnjoj Crnoj Gori, koji ne daju sud o prošlosti, već o svojoj kulturološkoj vrijednosti.

“Mislim da moramo pokazati da smo kulturološki, civilizacijski iznad svega ljudi, i da smo spremni da je ono što je bila višedecenijska prošlost prevazilazimo na način koji će biti okrenut budućnosti”, poručio je Vujanović.

On je ocijenio da Crna Gora kao mala država mora da ima snagu i jedinstvo, i da se ne može predstavljati kroz pretke.

Vujanović je naveo da je Crna Gora toliko mala da to mora da bude veliki kvalitet, a ne ozbiljna mana.

“Budimo realni, nemojmo da stavljamo svoje razlike pod tepih, a da bismo unutar sebe i pred svojim očima, i u svom doživljaju, ostavljali utisak da smo se pomirili. Nijesmo se pomirili očigledno”, zaključio je Vujanović.

Bonus video: