Muk: Nova zapošljavanja suprotna zahtjevima optimizacije uprave

“Iako je moguće da se nova ministarstva formiraju bez uticaja na brojnost državnih službenika, sve dosadašnje prakse postizbornog zapošljavanja ukazuju na namjere da se partijski kadrovi smjeste u resore koji su osvojeni koalicionim sporazumima”, naveo je Muk.
58 pregleda 0 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 20.11.2016. 12:25h

Prakse postizbornog zapošljavanja ukazuju na namjere da se partijski kadrovi smjeste u resore koji su osvojeni koalicionim sporazumima, iako je moguće da nova ministarstva budu formirana bez uticaja na brojnost državnih službenika, smatra predsjednik Upravnog odbora Insituta alternativa, Stevo Muk.

On je agenciji Mina rekao da dostupne informacije ukazuju da će nova Vlada imati više članova nego ranija, što, vjerovatno uključuje, i nova ministarstva i dodatna potpredsjednička mjesta.

Muk je ukazao da još nije poznato da li će nova ministarstva biti formirana podjelom postojećih resora na dva ili više novih, iako se, dodao je, za neka od njih već planiraju budžetska sredstsva.

Prema njegovim riječima, očekivano je da budu razdvojeni resori održivog razvoja i turizma, odnosno unutrašnjih poslova i javne uprave.

Otvoreno je i, dodao je Muk, pitanje da li će se službenički kadar za nova ministarstva pronalaziti u postojećim resursima ili će se otvoriti novi krug zapošljavanja.

“Iako je moguće da se nova ministarstva formiraju bez uticaja na brojnost državnih službenika, sve dosadašnje prakse postizbornog zapošljavanja ukazuju na namjere da se partijski kadrovi smjeste u resore koji su osvojeni koalicionim sporazumima”, naveo je Muk.

On je ocijenio da se česte izmjene organizacije uprave loše odražavaju na kontinuitet upravljanja i utvrđivanje odgovornosti za zloupotrebe javnih resursa, na šta je ukazivala i Državna revizorska institucija.

Muk je ukazao da će, ukoliko bude bilo novih zapošljavanja u državnoj administraciji, to sigurno uticati na budžet.

“Ako to bude slučaj, to je suprotno zahtjevima da se javna uprava optimalizuje, u smislu broja službenika i u pogledu organizacije i usavršavanja radnih procesa”, objasnio je Muk.

Kako je kazao, u javnoj upravi postoji višak službenika na mjestima gdje ima malo ili nimalo posla, a manjak službenika na najvažnijim mjestima, naročito gdje se razvijaju javne politike i pripremaju propisi.

“To je rezultat partijskog zapošljavanja, nepotizma, ustaljenih praksi rukovođenja i rada, ali i lošeg obrazovanja za poslove javne uprave”, ocjenjuje Muk.

On smatra da postoji ogroman prostor za ubrzanje radnih procesa unutar uprave, a posebno prema građanima, u dijelu pružanja usluga građanima i privrednim društvima na klasičan način, a naročito i kroz elektronske usluge.

“Objektivan sistem ocjenjivanja, napredovanja i utvrđivanja odgovornosti državnih službenika gotovo da ne postoji”, saopštio je Muk.

On je, govoreći o transparentnosti rada javne uprave, ocijenio da su ključne informacije i dalje nedostupne, naročito one o trošenju budžetskih sredstava, radu javnih preduzeća, sprovođenju privatizacija, javno privatnim partnerstvima i koncesijama.

“Do podataka dolazimo teško i sporo, nadležna Agencija nema kapacitete za brz odgovor, a državni organi zloupotrebljavaju nedostatke zakona, propuste Agencije I Upravnog suda”, zaključio je Muk.

Bonus video: