Đukanović: Članstvo u NATO kapitalno istorijsko dostignuće

U saopštenju Vlade se kaže da je Đukanović izrazio zadovoljstvo zbog pređenog puta ka punopravnom članstvu Crne Gore u NATO, što je, dodaje se, potvrđeno i na nedavnim izborima
112 pregleda 27 komentar(a)
Milo Đukanović, Dejmon Vilson, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Dejmon Vilson, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.11.2016. 17:29h

Skoro članstvo Crne Gore u NATO predstavlja kapitalno istorijsko dostignuće, koje je značajno za stabilnost cijelog regiona, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

On je danas, kako je saopšteno iz Vlade, primio izvršnog potpredsjednika Atlantskog savjeta Sjedinjenih Američkih Država Dejmona Vilsona i člana Izvršnog komiteta i Odbora direktora ambasadora Roberta Gelbarda, koji borave u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je, kako se navodi, zahvalio Atlantskom savjetu, i Vilsonu i Gelbardu lično, na doprinosu da odnosi Crne Gore sa Amerikom, i sa evroatlantskom zajednicom u cjelini, budu na pravi način afirmisani i promovisani.

U saopštenju se kaže da je Đukanović izrazio zadovoljstvo zbog pređenog puta ka punopravnom članstvu Crne Gore u NATO, što je, dodaje se, potvrđeno i na nedavnim izborima.

On je, kako je saopšteno, istakao važnost ubrzanog procesa ratifikacije Protokola o pristupanju, u zajedničkom interesu.

"Istakao je, između ostalog, da je Crna Gora uspjela da se, uz podršku svojih međunarodnih partnera, okrene razvoju koji će biti zasnovan na standardima i vrijednostima modernog evropskog i evroatlantskog okruženja, i da njeno skoro članstvo u NATO predstavlja kapitalno istorijsko dostignuće, koje je od značaja i za stabilnost cijelog regiona“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, visoki gosti su zahvalili na prijemu i čestitali na ostvarenim rezultatima u pogledu evroatlantske integracije Crne Gore, kao i na izbornom rezultatu.

Pozdravljena je, dodaje se, jasna vizija Crne Gorev, konzistentnost u reformskim procesima i odlučni koraci na realizaciji strateških ciljeva u prethodnom periodu.

"Istovremeno, pozitivno je ocijenjena liderska uloga Crne Gore i premijera lično, što predstavlja odličan signal cijelom regionu na putu demokratskog razvoja i napretka“, saopšteno je iz Vlade.

Vilson i Gelbard su, kako se navodi, izrazili spremnost da pruže punu podršku Crnoj Gori i u završnoj fazi ratifikacije Protokola, kao i ostalim zemljama Zapadnog Balkana u njihovim evroatlantskim aspiracijama.

Bonus video: