Turović: NATO nije bio parametar po kome su građani birali na izborima

Turović napominje da su Velika koalicija Ključ i Demokratski front subjekti u kojima su ujedinjene partije koje su za i protiv
221 pregleda 11 komentar(a)
Aljoša Turović, Foto: Privatna arhiva
Aljoša Turović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.11.2016. 10:25h

Student sociologije i član NVO "Pokret za neutralnost" Aljoša Turović smatra da izjava direktora Alfa centra Aleksandra Dedovića po pitanju članstva u NATO nije na mjestu jer to, kako navodi, nije bila tema prošlih izbora.

"To najbolje pokazuje da smo imali u koaliciji partije koje su za i protiv članstva u NATO-u (velika koalicija Ključ I Demokratski front). Zapravo među parlamentarnim koalicijama i partijama koje su ušle u parlament nijedna nije bila potpuno određena protiv NATO integracija, vjerovatno iz poštovanja prema jednom, manjem dijelu biračkog tijela, koje je pozitivno okrenuto prema sjevernoatlantskom savezu. Naravno, takvog poštenog odnosa nije bilo kod onih partija koje su za NATO", navodi Turović.

On dodaje da je potpuno jasno da NATO nije bio parametar po kome su građani birali na posljednjim izborima.

"U opozicionim redovima niste mogli čuti „Glasajte za nas, jer su oni za NATO, a mi ne.“ Da je bilo tako vaš argument bi bio validan. Ono što pod hitno treba da shvate oni koji propagiraju NATO integracije je da izbori nisu isto što i referendum, jer partije koje su za članstvo glasaju ljudi koji su protiv i obrnuto. S obzirom da crpe glasove i drugim temama sem NATO-om, nemaju legitimitet da odluče o tako velikom pitanju u Skupštini, već to pitanje se mora riješiti na referendumu. Izgleda da je ekonomska politika postala sekundarna, pri stavu o NATO-u, jer se na osnovu toga bira. Ne daje li to pravo svakoj partiji da se samo izjasni po tom pitanju, pa da ako pobijedi radi šta hoće po drugim pitanjima. Po ko zna koji put režim je uplašen od referenduma jer je svjestan da narod Crne Gore većinski nije za NATO", navodi se u saopštenju.

Turović dodaje da su Velika koalicija Ključ i Demokratski front subjekti u kojima su ujedinjene partije koje su za i protiv.

"Neke stranke, kao što su recimo Demokrate imaju članstvo i glasačko tijelo koje se sastoji i od onih koji podržavaju i od onih koji se protive NATO integracijama. Štaviše, mnogi analitičari smatraju da i pro-NATO partije kakav je danas DPS nose sa sobom veliki broj glasača koji se zalažu za neutralnost. Sve ovo pokazuje da građani nisu na osnovu ovog pitanja glasali na izborima već na osnovu toga da li su za ili protiv dosadašnje vlasti. Tako su opozicioni glasači prije svega glasali smatrajući da je od NATO integracija u ovom trenutku mnogo bitnija smjena diktatorskog režima Mila Đukanovića te stoga bi svi koji su za ili protiv, ovakvi ili onakvi trebali da se ujedine jer se taj problem mora riješiti prije svih ostalih ili što bi naš narod rekao “Ne počinje se kuća od krova.”", zaključuje Turović.

Bonus video: