Vilson: Izbor Trampa neće uticati na ratifikaciju Protokola

„SAD cu centar NATO-a i to se neće promijeniti. Tramp nije rekao da ne cijeni članstvo SAD u NATO već da NATO treba više pažnje posvetiti terorizmu, jer logično je ako živite u Parizu da vas brine pitanje terorizma“, rekao je Vilson
2 komentar(a)
Dejmon Vilson, Foto: Luka Zeković
Dejmon Vilson, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.11.2016. 19:03h

Izbor novog američkog predsjednika neće uticati na ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, poručio je izvršni potpredsjednik Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Dejmon Vilson.

Atlantski savez Crne Gore, u saradnji sa Atlantskim savezom SAD organizovao je javnu diskusiju sa Vilsonom, u kojoj su učestvovali ambasadori, predstavnici ministarstava odbrane i vanjskih poslova i evropskih integracija, Vlade, studenti i predstavnici medija.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, pitao je Vilsona da da li izbor novog predsjednika SAD može ugroziti ulazak Crne Gore u NATO, obzirom na to da je tokom svoje kampanje republikanski kandidat Donald Tramp rekao da smatra da NATO nije potreban SAD-u.

„SAD cu centar NATO-a i to se neće promijeniti. Tramp nije rekao da ne cijeni članstvo SAD u NATO već da NATO treba više pažnje posvetiti terorizmu, jer logično je ako živite u Parizu da vas brine pitanje terorizma“, rekao je Vilson.

To, kako je dodao, svakako ne dovodi u pitanje dalje angažovanje SAD u Alijansi.

„Izbor novog predsjednika neće uticati na ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Možete da računate na SAD. Mi ćemo dati sve od sebe da se ratifikacija u mojoj zemlji završi do kraja ove ili početkom sledeće godine“, kazao je Vilson, saopšteno je iz Altantskog saveza Crne Gore.

On je kazao da je Crna Gora odabrala pravi put i da je nevjerovatno da je za samo deset godina od obnavljanja nezavisnosti već dobila pozivnicu za članstvo u najvećem vojno-političkom savezu,

„Čestitao bih Crnoj Gori na primanju pozivnice. Mi se ponašamo kao da ste već članica. Odradili ste veoma dobar posao koji je za svaku pohvalu“, naveo je Vilson.

Upitan da li će Rusija moći da utiče na ulazak Crne Gore u NATO, Vilson je odgovorio da to ne bi trebalo da bude slučaj.

„Crna Gora je suverena zemlja koja zna svoje spoljno političke ciljeve“, rekao je on.

Vilson je, kako je saopšteno, političkoj eliti poručio da njihov najznačajniji i jedini interes treba da bude dalji prosperitet Crne Gore, samim tim i njenih građana, a da razlike koje imaju među sobom trebaju da podrede tom cilju.

Javna diskusija je dio projekta koji Atlantski savez Crne Gore organizuje u čast deset godina od osnivanja.

Bonus video: