Građanska opozicija: Jasno nam je da DPS smeta autonoman Javni servis

"Jasno nam je da DPS smeta autonoman i objektivan Javni servis, kao što u svakoj instituciji koja se u svom radu pridržava pravila profesije a ne partijskog služenja, vide opasnost za svoje monopolističko, nedemokratsko i antievropsko djelovanje"
0 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.11.2016. 15:16h

Ključ, Demokrate i SDP izražavaju zabrinutost povodom procesa izbora direktora Javnog servisa, a imajući u vidu značaj koji taj medij ima u društvu i činjenice da je finansiran od svih građana Crne Gore, piše u saopštenju koje su izdali iz Socijaldemokratske partije.

"Posebno ističemo sumnjive okolnosti ponavljanja već raspisanog javnog konkursa za izbor direktora Javnog servisa. U ovoj činjenici prepoznajemo nagovjestaj ponavljanja scenarija potpune kontrole Javnog servisa od strane DPS, kakav je bio slučaj u dužem periodu kada je bio dominantno produžena ruka ove partije. Jasno nam je da DPS smeta autonoman i objektivan Javni servis, kao što u svakoj instituciji koja se u svom radu pridržava pravila profesije a ne partijskog služenja, vide opasnost za svoje monopolističko, nedemokratsko i antievropsko djelovanje", saopšteno je iz SDP-a.

Iz te stranke su takođe ukazali da će opozicija budno motriti na situaciju u RTCG-u.

"Nakon nekoliko mjeseci nova uprava Javnog servisa, postavljena u okviru promjena nastalih u okviru Sporazuma o slobodnim i fer izborima, pokazala je želju za promjenom imidža informativnog programa, nastojeći da od partijski zloupotrijebljene institucije gradi istinski Javni servis. Ključ, Demokrate i SDP ohrabruju dalje iskorake u tom pravcu istinske profesionalizacije Javnog servisa bez pretenzija da na bilo koji način utičemo na izbor kandidata. Istovremeno, imajući u vidu nalaze i iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru da urednička nezavisnost RTCG treba da bude prioritet i da je esencijalno osigurati i uredničku i finansijsku nezavisnost od političkog uticaja, upozoravamo da će bilo kakva naredna zloupotreba Javnog servisa i njegovog svodjenja na propagandno sredstvo DPS naići na snažan odgovor crnogorske demokratske javnosti", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: