Kaluđerović: Da li Đukanović govori neistinu da je obaviješten iz medija

Vujanović nije želio da "unosi veću paniku među građane", prenio je Abazović zašto o "teroristima " nije raspravljao Savjet
57 pregleda 32 komentar(a)
Savjet za bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Savjet za bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2016. 07:28h

Dugogodišnji član skupštinskog Odbora za bezbjednost i član Predsjedništva Demokrata Velizar Kaluđerović pozvao je direktora ANB-a Dejana Peruničića da javno objavi da li je i kada izvjestio najviše državne zvaničnike o podacima da se na dan parlamentarnih izbora priprema državni udar.

"Jedino što je u vezi sa slučajem takozvanog 'državnog udara' do ovog trenutka nesporno, jeste da su ključne državne institucije, nadležne za pitanje bezbjednosti i odbrane, sve vrijeme priprema krvoprolića i nasilnog preuzimanja vlasti bile isključene iz praćenja bezbjednosnih prilika i donošenja odgovarajućih odluka", rekao je on "Vijestima".

O pokušaju državnog udara i planovima za njegovo hapšenje, premijer Milo Đukanović je, kako je izjavio, “saznao iz medija, zato što je to bilo nekoliko sati nakon što je, po nalogu specijalnog državnog tužioca, policija privela određen broj ljudi”.

Predsjednik države Filip Vujanović koji predsjedava Savjetom za odbranu i bezbjednost, kako je “Vijestima” prenio funkcioner GP URA Dritan Abazović, potvrdio je da sjednice tog tijela na ovu temu nije bilo.

"Podsjetio sam Vujanovića na njegovu raniju izjavu kako je bilo planirano najveće krvoproliće poslije Drugog svjetskog rata. Pitao sam ga zar to nije bilo dovoljno da sazove sjednicu Savjeta. On je rekao da je tačno, ali da je dobio informaciju iz službi da je sve pod kontrolom, da su pohapšeni oni koji su to spremali i da opasnost nije na visokom nivou. Odlučio je, kako je rekao, da ne unosi veću paniku među građane, a ni ostala dva člana Savjeta, premijer Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Darko Pajović, to nisu tražili", rekao je Abazović.

On je sa predsjednikom razgovarao u vezi sa mandatarom za sastav vlade.

Da se nije sastajalo ni Vijeće za nacionalnu bezbjednost potvrdila je doskorašnja članica tog tijela Snežana Jonica (SNP).

"Posljednja sjednica Vijeća održana je, ako se dobro sjećam, 27. jula 2016", rekla je Jonica, objašnjavajući da joj je članstvo u Vijeću isteklo prestankom poslaničkog mandata.

Ona nije željela da komentariše ove događaje. Velizar Kaluđerović je juče rekao da bi pored brojnih drugih pitanja koja je demokratska javnost već postavila, odgovor direktora ANB na njegova pitanja pomogao “da se napravi iskorak u personalizovanju odgovornosti zbog potpune marginalizacije ključnih državnih institucija”.

On je podsjetio da su to Savjet za odbranu, Vlada, Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva odbrane, navodeći da je to zakonska obaveza.

"Posebno u vremenu kada se pripremalo masovno krvoproliće, ubistvo premijera, kako se navodi, nasilno preuzimanje vlasti, dakle kada je bio direktno napadnut Ustavom utvrđeni poredak, kao i bezbjednost građana”, dodao je.

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić takođe je ranije rekla da Vojska nije znala za pripremu terorističkih napada.

Specijalno državno tužilaštvo vodi istragu o ovom slučaju, koji je izazvao velike reakcije javnosti i opozicije, zbog sumnje da je njegova objava na dan parlamentarnih izbora uticala na opredjeljenje građana. Tužiocima je zamjereno da ih je DPS iskoristio da se zaplaše pripadnici manjinskih naroda kako ne bi podržali opoziciju.

Da li je Peruničić imao informaciju?

"Ako je direktor ANB-a o podacima i informacijama koje ukazuju da je ugrožena bezbjednost i ustavni poredak Crne Gore i da se pripremaju akti terorizma sa krvavim posljedicama, propustio da izvijesti nosioce najviših državnih funkcija koje je po Zakonu dužan da izvještava, teško je zloupotrijebio službeni položaj i zbog toga bi već trebalo da robija. Ako ih je, pak, o tome obavijestio, dužan je da to javno saopšti jer bi ta njegova informacija bacila novo svjetlo na mnogo toga sada nejasnog i konfuznog u vezi sa slučajem takozvanog "državnog udara". Informacija direktora ANB-a da su Đukanović, Vujanović i drugi državni funkcioneri bili obavještavani o aktivnostima organizovane kriminalne grupe na pripremi tzv. "državnog udara", kod ukupne demokratske javnosti nametnula bi logičnu potrebu da zahtijeva hitan odgovor na sljedeće pitanje: Koji je motiv, za čiji račun i sa kojim ciljem Đukanović govori neistinu da je o svemu ovome obaviješten iz medija?", rekao je Kaluđerović.

On takođe podsjeća da je Agencija za nacionalnu bezbjednost za tajni nadzor trebalo da ima odobrenje Vrhovnog suda.

Bonus video: