Marković odbio BS, Husović diže cijenu

BS traži za Husovića potpredsjedničko mjesto za regionalni razvoj, Purišića - Ministarstvo poljoprivrede, a Nurkovića - rada
63 pregleda 236 komentar(a)
Ivan Brajović, Rafet Husović, Rifat Fejzić, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Rafet Husović, Rifat Fejzić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2016. 06:21h

Demokratska partija socijalista nije spremna da prihvati zahtjeve Bošnjačke stranke koja je tražila tri resora u novoj vladi, pa je sjednica Glavnog odbora BS na kojoj je juče trebalo da se odlučuje o ovom savezu, odložena za nekoliko dana, saznaju “Vijesti”.

"Zbog velikih nesuglasica sa potencijalnim koalicionim partnerom, DPS-om, sjednica GO odložena je za narednu nedjelju", rekao je sagovornik iz vrha BS-a.

Bošnjaci su tražili mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, kao i ministarstva poljoprivrede i socijalnog rada. Za mjesto vicepremijera za regionalni razvoj planiran je lider BS Rafet Husović (koji je i sada potpredsjednik Vlade).

Potpredsedniku BS-a Kemalu Purišiću partija je namijenila mjesto ministra poljoprivrede, a njegovom kolegi na istoj stranačkoj poziciji Osmanu Nurkoviću - Ministarstvo rada.

U prošlonedjeljnim neformalnim kontaktima sa mandatarom i zamjenikom lidera DPS-a Duškom Markovićem, Bošnjaci nijesu dobili saglasnost za ta mjesta, pa je odložena sjednica GO koja je bil najavljivana za juče. Na njoj je trebalo samo da se formalizuje Platforma za pregovore, koja uključuje i raniji zahtjev za labavu granicu između Rožaja i Novog Pazara.

Pošto DPS nije pristao na uslove BS, ta partija je odlučila da traži još jedno mjesto u Vladi - ministra bez portfelja.

"Tražimo najmanje koliko dobijaju Socijaldemokrate sa kojima je DPS vodio kampanju na sjeveru. Ako njima može predsjednik Skupštine i dva ministarska mjesta, mogu i nama", rekao je sagovornik iz BS-a.

Na parlamentarnim izborima SD i BS su osvojili po dva mandata u Skupštini, a partija Ivana Brajovića ima samo 300 glasa više od Bošnjaka. Kako su objavili provladini mediji, DPS je pristao da SD preuzme mjesto predsjesnika Skupštine i dva resora u vladi. Isti mediji tvrde da će Rafet Husović biti potpredsjednik parlamenta, iako BS to mjesto nije tražio.

U BS-u navode da se ne mogu "mjeriti sa" druge dvije manjinske partije HGi i albanskom koalicijom, koje su, kako tvrde, "osvojili znatno manje glasova".

Opozicione partije ponudile su predstavnicima manjinskih naroda da sami formiraju vladu, koju bi oni podržavali u Skupštini. Cilj toga je da se razvlasti DPS, koji nema dovoljan broj mandata da sam formira Vladu. Međutim, BS, HGI i koalicija “Albanci odlučno” do sada se nijesu izjasnili o ponudi.

Bonus video: