Opet ništa od seljenja MVPEI u bivše rusko poslanstvo na Cetinju

Ministarstvo će se 2014. godine useliti u zdanje bivšeg ruskog poslanstva, obećali su 2013. Lukšić, Mićunović i Bogdanović
210 pregleda 6 komentar(a)
Rusko poslanstvo Cetinje, Foto: Savo Prelević
Rusko poslanstvo Cetinje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2016. 14:29h

Uprkos višegodišnjim obećanjima, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija se ni ove godine neće preseliti u novo sjedište - bivše rusko poslanstvo na Cetinju.

Zgrada poslanstva djelimično je stradala u požaru sredinom juna 2012, a njena rekonstrukcija - osim privremenog krova - počela je tek tri i po godine kasnije.

Obećanje da će se MVPEI preseliti u rekonstruisanu zgradu 2014. dali su godinu ranije gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i tadašnji ministri vanjskih poslova i kulture Igor Lukšić i Branimir Mićunović.

“Preseljenje MVPEI biće realizovano već tokom sljedeće godine. Gradonačelnik Bogdanović zaključio je kako će time Cetinje opet postati vodeći diplomatski centar u Crnoj Gori, kako je to bilo i tokom prošlosti,” saopšteno je iz Ministarstva kulture 30. 8. 2013.

Da će se MVPEI preseliti ove godine početkom novembra 2015. saopšteno je iz Prijestonice, kada su Bogdanović i Lukšić u društvu čelnice UNDP-a Fione Mekluni obišli bivše poslanstvo na dan početka rekonstrukcije.

Rok za završetak radova bio je 20. jul, ali radovi kasne više od tri i po mjeseca od ugovorenih. Prema informacijama “Vijesti”, radovi će biti gotovi sredinom 2017.

“S obzirom da se radi o rekonstrukciji kulturnog dobra i veliki dio radova je konzervatorskog tipa, dinamika je sporija od standardne rekonstrukcije objekta, takođe čekaju nas vremenski uslovi koji ce u nekoj mjeri usporiti dinamiku tako da se završetak može očekivati do kraja prve polovine sljedeće godine”, saopšteno je “Vijestima” iz UNDP-a, koji radi na rekonstrukciji u okviru projekta Beautiful Cetinje.

Iz UNDP-a ističu da je veliki dio grubih radova završen a da sada slijedi veliki broj zanatskih radova.

Zgrada je izgrađena 1903. po projektu italijanskog arhitekte A. C. Koradinija. Za potrebe poslanstva služila je do 1916, zatim su u njoj bile smještene dječija bolnica ali i razne obrazovne ustanove, a u trenutku požara u njoj je bio smješten Fakultet likovnih umjetnosti.

Bonus video: