Radonjić nikako da uđe u suštinu

“Agencija treba da djeluje transparentno i nezavisno i da pokaže proaktivan stav prema svom radu u svim područjima”
69 pregleda 6 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2016. 08:08h

Evropska komisija očekuje od Agencije za sprečavanje korupcije da suštinski kontroliše imovinu javnih funkcionera i finansiranje partija i izbornih kampanja, umjesto što formalno sprovodi Zakon o sprečavanju korupcije.

U izvještaju o napretku EK za ovu godinu, gdje se u poglavlju 23 komentariše rad Agencije, navodi se da ona “rasteže svoje kapacitete“ formalistički sprovodeći zakon, umjesto da napravi jasnu procjenu rizika i da se fokusira na “dubinsku kontrolu”.

“Agencija treba da djeluje transparentno i nezavisno i da pokaže proaktivan stav prema svom radu u svim područjima obuhvaćenim svojim mandatom,” navodi se u izvještaju.

To se odnosi na konfikt interesa, partijske finansije, zaštitu zviždača i lobiranje.

EK dodaje da je integritet menadžmenta i zaposlenih ključ. “Slučajeve navodnog kršenja zakona protiv nekoliko članova Savjeta, uključujući i pravila povrede o sukobu interesa, nespojivost funkcija i kriterijuma prihvatljivosti za imenovanje, treba riješiti”, navodi se.

Odmah nakon formiranja Savjeta otvoreno je pitanje konflikta interesa člana Savjeta Radula Žurića, koji je i član Državne revizorske institucije. Takođe i direktora Agencije Sretena Radonjića, koji je u prijateljskim i rođačkim vezama sa mandatarom za sastav Vlade Duškom Markovićem (DPS). Na to je upozoravala članica Savjeta Vanja Ćalović Marković (MANS), kojoj je međutim Radonjić spočitao da je u stvari ona u sukobu interesa jer njena NVO podnosi prijave Agenciji.

On je međutim odbio da procesuira pitanje njenog navodnog sukoba interesa, dok je predmet Žurića, koji je pokrenula prethodna Komisija za sprečavanje sukoba interesam, stigao do Upravnog suda. Do sada nije objavljeno da li je on pravosnažno okončan. EK navodi da su “sudski postupci u toku za dva slučaja”, ne precizirajući koja.

Zamjerke poput ovih iz Izvještaja EK ranije je u više navrata na sjednicama Savjeta isticala Ćalović Marković. Ona juče nije prisutsvovala sjednici Savjeta na kojoj su, kako je saopšteno iz Agencije, “članovi upoznati sa postupkom potpune provjere podataka iz izvještaja o imovini i prihodima javnih funkcionera, metodom slučajnog uzorka”.

U saopštenju se navodi da je Savjet u odustvu članice osudio njenu raniju ocjenu u listu “Dan” o razlozima zatvorenosti jučerašnje sjednice.

Direktorica MANS-a je saopštila da neće učestvovati u radu jer se zatvorenošću sjednice urušava kredibilitet Agencije. Ona je, između ostalog navela, da su izvještaji o imovini javnih funkcionera već objavljeni na sajtu Agencije.

Političke elite pritiskale institucije u slučaju Pobrić

Političke elite nisu pokazale senzitivnost kada je u pitanju slučaj Patricie Pobrić, odnosno njen zahtjev za zaštitu zviždača, koji je uputila Agenciji za sprečavanje korupcije, piše u izvještaju EK, u kome se ne pominje ime ali se navodi da je od slučajeva “zviždača”pred Agencijom jedan izazvao posbenu pažnju javnosti. “Agencija je kritikovana za manjak proaktivnosti i za formalistički pristup tumačenju zakona. Političke elite nisu pokazale senzitivnost, već pretjerani pritisak na insttucije,”navodi se.

Agencija je odbila da Pobrićevoj da status zviždača, tvrdeći da nijesu uspunjeni zakonski uslovi za to. Ona je poslanika Mladena Bojanića uputila na dokumenta o zloupotrebi državnih resursa za potrebe Socijaldemokrata CG, zbog čega joj nije produžen radni ugovor.

Bonus video: