Đukanović bi opet linč svih kritičara

Navodima o antidržavnom djelovanju, Đukanović pokušava da nacrta mete opoziciji, NVO i nezavisnim medijima
147 pregleda 146 komentar(a)
Milo Đukanović
Milo Đukanović
Ažurirano: 11.11.2016. 06:31h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ponovo crta mete na opozicionim partijama, medijima i civilnom sektoru, pokušavajući da vrati crnogorsko društvo u devedesete.

Pozivajući se na zaštitu državnih interesa i navode o pokušaju državnog udara, odlazeći premijer otvara “lov na vještice” i stvara atmosferu linča njegovih kritičara. Nakon odluke o povlačenju sa čela Vlade, Đukanović time smanjuje mogućnost političkog dijaloga njegovog nasljednika Duška Markovića sa opozicijom i civilnim sektorom oko ključih državnih pitanja.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da od izbornog dana lider DPS-a crnogorsku javnost drži u atmosferi latentnog vanrednog stanja i puzajućeg državnog udara.

“U kojoj se može pojaviti Đukanović i pod plaštom navodne odbrane državnih interesa zapravo otvoriti “lov na vještice”. Njegov riječnik je nepristojan i prijeteći, suprotan građanskom izrazu kroz koji se pokušava predstaviti. Njegove poruke su praktično mapa puta kojom on želi da novi mandatar i Vlada hode, ali i “medijskim jastrebovima” koji su se i do sad “proslavili” uglavnom napadima na njegove neistomišljenike”, tvrdi Uljarević.

Đukanović je na televiziji “Pink M” optužio opoziciju, nezavisne medije i civilni sktor da su u slučaju državnog udara djelovali antiustavno i antidržavno, kao i da su završili u "proruskom kolu". Lider DPS-a upozorio je da se ne može “baš sve podvesti pod plašt demokratije, partijskih i političkih sloboda, pod plašt nevladinih organizacija ili medijskih kuća". Komentarišući navode specijalnog tužioca da je oružamna grupa pokušala na dan izbora da izvrši prevrat, Đukanović je optužio čelnike Demokratskog fronta da su učestvovali u pripeemi njegovog ubistva, navodeći da će sa time “svakako morati da žive i oni i ja”.

Član predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić tvrdi da je tu izjavu doživio kao otvorenu mafijašku prijetnju.

“Formulacijom da on nema dileme da smo mi planirali da ga ubijemo i da ćemo s tom činjenicom morati da živimo i mi i on, naivno, vjeruje da će nas zaplašiti, a istovremeno predstavnicima manjinskih naroda šalje jasno upozorenje da je za njih jedini put skut Markovića. Upozoravam ga da prestane da širi jeftine laži na naš račun, a što se tiče prijetnji, stojimo mu na biljezi i sigurno mu se nećemo pomjeriti ni milimetra”, poručio je Mandić, dok je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić ocijenio da odlazećem premijeru treba obezbijediti potpunu sigurnost.

“To mu ne daje pravo ni da optužuje, ni da sudi, a ni da na taj način kvalifikuje političke protivnike. Mislim da nije dobro, pogotovo kada ste odlazeći premijer da zagrijavate i dijelite Crnu Goru dodatno. Crna Gora mora odbraniti premijera Đukanovića od svakog nasrtaja na njega, jer je to nasrtaj na ustavnu instituciju Crne Gore. Mogao je i sam da nešto uradi kroz Vladu, Savjet za odbranu i bezbjednost i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, a ne da bude partijska igra DPS-a iznad zakona i iznad institucija”, kazao je Krivokapić.

Lider pokreta URA Žarko Rakčević tvrdi da je Đukanović često stvarao atmosferu straha i ugroženosti i “vadio iz rukava ustaše i teroriste, i muslimanske i albanske”. On je podsjetio da država kasnije uglavnom plaćala odštetu onima koje je vlast optuživala za terorizam.

“Iskustva i analogije Đukanovićevih četvrt vijeka vladavine, uz pomoć forsiranih podjela, neprijatelja, terorista i izdajnika nameću krajni oprez pri ocjenjivanju i ovog posljednjeg u nizu udara. Zarad očuvanja apsolutne često je stvarao atmosferu straha i ugroženosti, falsifikovao stvarnost i činjenice i povlačio po Crnu Goru i demokratiju pogubne poteze”, kazao je Rakčević.

Marković: Svaki diktator se plaši slobodnih medija

Glavni urednik dnevnika “Dan” Nikola Marković smatra da Đukanović bezuspješno pokušava da ponovo vrati crnogorsko društvo u “mračne devedesete jer se u njima najbolje snalazi”.

“Čuli smo kako Đukanović žali što nijedan medij u Crnoj Gori nije ugašen, ali ne žali što je ugašen život Duška Jovanovića i to u političkom ambijentu koji je dominantno kreirao odlazeći premijer. On se, kao i svaki diktator, plaši slobodnih medija uz čiju pomoć Crna Gora stasava u slobodno društvo koje on sve manje može da kontroliše”, kazao je Marković, navodeći da odlazećem premijeru posebno smetaju nezavisnio mediji. “Dok mi pišemo o kriminalcima sa međunarodnih potjernica, Đukanović se sa njima druži predstavljajući ih kao strateške investitore. On dobro zna da će prije ili kasnije naši tekstovi biti ključni dokazi na osnovu kojih će on biti osuđen zbog korupcije i organizovanog kriminala”.

Glavni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović smatra da Đukanović ponovo poziva na državno i fizičko nasilje protiv kritičara.

“Na prvi pogled, Đukanović ovih dana pokazuje da se ili informiše samo iz klozetskih medija - pa i o "državnom udaru" i pripremi svojeg ubistva - ili da njima rukovodi, pa je preksinoć došao da potvrdi ono što danima bezuspješno pokušavaju da utjeraju u kosti onom dijelu javnosti koji njima i njemu još vjeruje”, kazao je on, ističući da odlazeći premijer želi da utvrdi rovove prema kritičarima.

“Jasna je namjera odlazećeg premijera da svakodnevnim huškačkim istupima u već iskopane rovove prema "državnim neprijateljima" - a to su svi koji ne misle kao on - natjera sve državne institucije, a naročito novog mandatara i njegovu vladu, kako bi lakše nastavio da njima upravlja i manipuliše sa "rezervnog položaja" šefa DPS-a”, tvrdi Jovović.

Nervoza je jača zbog povlačenja

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović-Marković smatra da Đukanoviću smetaju civilni sektor i nezasvisni mediji jer ukazuju na korupciju i organizovani kriminal. Ona tvrdi da je zbog veza sa kriminalom, Đukanović morao da se povuče iz Vlade.

“Svaki diktator koji osjeća da slabi postaje agresivan i poziva na linč svojih kritičara. Đukanović se plaši da će zbog dokaza koje su prikupili mediji i NVO završiti kao (Ivo) Sanader, pa zato napada one koji mu najviše smetaju jer uporno otkrivaju njegove koruptivne poslove i veze sa organizovanim kriminalom. Upravo zbog tih dokaza, Đukanović je, pod pritiskom međunarodne zajednice, morao da se povuče sa mjesta premijera, pa je ova njegova reakcija očigledan izraz nemoći i frustracije”, kazala je ona.

Bonus video: