Manjine u vladi traže duplo više

Marković će, prema informacijama “Vijesti”, konsultacije sa manjinskim partijama, najvjerovatnije nastaviti krajem naredne sedmice. Prije toga, BS, koalicije “Albanci odlučno”i HGI, treba da potpišu zajedničku platformu za pregovore
85 pregleda 116 komentar(a)
Rafet Husović Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Rafet Husović Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.11.2016. 06:33h

U kabinetu Duška Markovića Bošnjačka stranka očekuje duplo više resora nego što je dosad imala. Koalicija “Albanci odlučno”, koja dosad nije bila zastupljena u izvršnoj vlasti, traži dva mjesta, saznaju “Vijesti.

Bošnjaci, koji imaju dva poslanika, zahtijevaće potpredsjedničku poziciju za regionalni razvoj ali sa većim nadležnostima, ministarstvo poljoprivrede i ministarstvo za rad i socijalna pitanja. Albanska koalicija, koja je na izborima osvojila jedan mandat, traži vicepremijera koji bi pratio političke odluke, kao i ministarstvo manjina ili dijaspore. Ukoliko nema potpredsjedničkog mjesta u vladi, onda bi se zadovoljili ministarstvom za uređenje prostora.

Predsjednik države Filip Vujanović juče je, nakon razgovora sa predstavnicima parlamentranih partija, predložio Markovića za mandatara, hvaleći njegovo iskustvo u izvršnoj vlasti. Vujanović je rekao i da je DPS osvojila najviše mandata na izborima.

Marković će, prema informacijama “Vijesti”, konsultacije sa manjinskim partijama, najvjerovatnije nastaviti krajem naredne sedmice. Prije toga, BS, koalicije “Albanci odlučno”i HGI, treba da potpišu zajedničku platformu za pregovore.

Prema informacijama “Vijesti”, BS traži da u izvršnoj vlasti ima 10 odsto umjesto sadašnjih pet, jer smatra da su “njeni pregovarački kapaciteti ojačani, pošto ima mogućnost formiranja vlade i sa opozicijom”.

Oni insistiraju na Ministarstvu poljoprivrede, u okviru koga su koncesije za šumu kojima se, tvrde, kupuju glasovi na sjeveru države, ali i Ministarstvo rada zbog podjele socijalne pomoći. Oba resora pokrivao je DPS, a u Vladi izbornog povjerenja - opozicija.

“Albancima pripada mjesto potpredsjednika Vlade, jer u prošlom sazivu na tom mjestu je bio Bošnjak”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz albanske koalicije.

Liderima manjinskih partija Marković je prihvaljiv za mandatara. Predsjednik DPS-a Milo Đukanović očekuje da će nova vlada biti formirana za dvije sedmice.

Nije dobro da vladu sastavlja onaj ko ima manju podršku

“Uprkos atmosferi državnog udara, građani su pokazali da žele da dođe do promjena. Obavijestio sam Vujanovića da predstavljam najveći broj poslanika. Mi imamo 39 mandata i glasove 180 hiljada građana. U ovakvoj atmosferi nije dobro da se da mandat onome ko ima manje glasova od nas”, rekao je Abazović.

On je ponovio da opozicija ne priznaje izbore ali želi da formira vladu koja bi organizovala slobodne izbore. “Ostaje otvorena ponuda manjinama,” ponovio je Abazović koji je kod predsjednika bio u ime cijele opozicije.

Bonus video: