Opozicija šalje Abazovića po mandat

Abazović će od predsjednika tražiti da "Ključ", Demokrate, DF i SDP dobiju priliku da sastave vladu sa manjinama
98 pregleda 19 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Dritan Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2016. 06:39h

Koalicija "Ključ", Demokrate, Demokratski fronta i SDP usaglasili su se o tome da Dritan Abazović u ime 39 poslanika traži od predsjednika Filipa Vujanovića mandat za sastavljanje vlade, potvrdio je "Vijestima" izvor sa sastanka.

Opozicione partije tražiće od Vujanovića da mandat za sastav vlade da njima a ne kandidatu DPS-a Dušku Markoviću. Vujanović je juče najavio da će u srijedu saopštiti ko će biti mandatar za sastav vlade i dodao da se vlada mora što prije formirati i zbog spoljno politčkih interesa države, ali prije svega zbog unapređenja ekonomije i standarda građana.

"Zato ja ne smijem da odlažem konsultacije ili da ih imam više dana. Ja ću srijedu posvetiti tom sastanku sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, i istog dana predložiti mandatara", rekao je Vujanović.

Lider koalicije “Ključ” Miodrag Lekić je rekao da je takva izjava Vujanovića neozbiljna, i da predsjednik ne zna procedure. Lekić je naveo da sve dok partije manjinskih naroda ne odluče na svojim organima o koalicionom partneru za sastavljanje vlade da još uvijek nema utvrđene parlamentarne većine koja je uslov za određivanje mandatara vlade.

"Pošto su partije manjinskih naroda i zvanično objavile da sastavljaju platforme za pregovore i da još nisu odlučivale na svojim organima o koalicionom partneru, nije jasno kako će Vujanović bez javno definisane parlamentarne većine odrediti mandatara u srijedu", naveo je Lekić.

On je dodao da je moguće da Vujanović još nije dobio preciznu instrukciju od svojih partijskih šefova što da radi i što da izjavljuje povodom ove ozbiljne teme, kao i da najava srijede kao dana objavljivanja mandatara, kako navodi, prije regularnih odluka partija manjinskih naroda, predstavlja nove političke, očigledno nedemokratske, pa i uvredljive pritiske na manjine.

"I treća, manje vjerovatna mogućnost je da Vujanović i nakon trećeg mandata nije još samostalno savladao materiju zakonskog imenovanja mandatara za sastav vlade", kazao je Lekić.

Bonus video: