Prilika da manjine naprave vladu

Šahmanović: Bošnjačkoj stranci niko ništa ne poklanja, tražimo ono što nam pripada jer niko bez nas ne može da formira vlast
111 pregleda 44 komentar(a)
Orhan Šahmanović, Foto: Savo Prelević
Orhan Šahmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2016. 07:49h

Glavni odbor Bošnjačke stranke naredne sedmice raspravljaće o ponudi opozicije da manjinske partije izaberu model po kome bi formirale vladu bez DPS.

Oni će tada razgovarati i o nastavku saradnje sa vladajućom partijom, od čijeg mandatara Duška Markovića očekuju najmanje jedan resor u izvršnoj vlasti. I koalicija “Albanci odlučno” još nije odgovorila na ponudu opozicije jer je, tvrde, nijesu dobili.

Građanska opozicija, SDP, Ključ i Demokrate ranije su ponudili manjinama mjesto mandatara, uz spremnost Demokratskog fronta da takvu vladu podrži u Skupštini. Prije dva dana, oni su izašli sa novim predlogom, nudeći manjinama da sami formiraju vladu kako bi DPS konačno bio razvlašćen.

“Ponuda opozicije je veoma korektna i to je prvi put prilika da manjine formiraju vladu. BS-u niko ništa ne poklanja, mi tražimo ono što nam pripada, jer niko bez nas ne može da formira vlast,”rekao je “Vijestima” član Glavnog odbora BS Orhan Šahmanović.

Njegova partija, koja je osvojila dva mandata u parlamentu, tek će se izjasniti o alternativama- ulaska u vladu DPS-a ili opozicije. Šahmanović kaže da je naklonjen opoziciji. Do sada je, kaže, razgovarao sa jednim od lidera DF-a Nebojšom Medojevićem, predsjednicima Demokrata i SNP Aleksom Bečićem i Srđanom Milićem.

“Danas treba da se sretnem sa Žarkom Rakčevićem (URA) i Miodragom Lekićem (Demos). Ne bojim se saradnje sa opozicijom jer sam imao veoma korektan odnos sa SDP-om i SNP-om u lokalnoj vlasti. Moramo izgrađivati građansko društvo u Crnoj Gori jer podjele nigdje ne vode,”rekao je zvaničnik BS-a.

Predsjednik Force Nazif Cungu nije htio da komentariše novu ponudu opozicije oko formiranja Vlade, kojom se manjinskim partijama nudi cjelokupna izvršna vlast. “Tek juče sam dobio prvu ponudu, o ovoj novoj nemam ništa zvanično, tako da ne mogu da komentarišem. U svakom slučaju, odlučićemo na organima partije,” kazao je Cungu “Vijestima”.

Bardhi: Do kada da spasavamo državu, a da se ne utopimo

Lider Demokratskog saveza Albanaca i bivši poslanik Mehmet Bardhi kazao je da je činjenica da albanski narod u Crnoj Gori ima samo jednog poslanika, posljedica neiskrene politike vlasti i opozicije. “Oni su udruženi samo kada treba biti protiv Albanaca. Tako je bilo i prilikom usvajanja izbornog zakona, koji je diskriminatorski prema Albancima u Crnoj Gori”, kazao je Bardhi “Vijestima”.

Ponudu opozicije manjinama da formiraju Vladu smatra nerealnom. ”Prema svim anketama, najveću odbojnost od manjina, pravoslavni živalj u Crnoj Gori ima prema Albancima. I sada nam neko nudi mjesto premijera. To je neiskreno jer ti isti bi htjeli da ponište priznanje Kosova i možda da ponište državnost Crne Gore i pripoje je Srbiji”, kazao je Bardhi.

Naveo je da ni DPS nije poštovao sporazume.“ Jedini demokratski izbori, ako se to mogu nazvati bili su, u decembru 1990. Sve nakon toga, bilo je klasično spinovanje ponude biračima, koji nijesu birali programe već goli interes”, kazao je.

On je podsjetio da je 1.septembra 1997. godine opozicija postigla dogovor sa DPS-om.

“Skoro ništa nije poštovano od tog dogovora. Kasnije smo imali sedme bataljone, koji su nas plašili. Na referendumu dali smo presudne glasove za nezavinost, a izgubili stečena prava. Pa do kada da spasavamo Crnu Goru, a da se mi ne utopimo. Šta bi bez nas, zato sve i pitam kako se osjećaju što Albanci imaju samo jednog poslanika a nekad su imali četiri”, pitao je Bardhi.

Bonus video: