OEBS će nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori

Hrebičkova je, kako se navodi, istakla veliki napredak Crne Gore u procesu reformi sistema odbrane, i podsjetila na značajnu ulogu Crne Gore kao promotera međunarodne stabilnosti i bezbjednosti
90 pregleda 2 komentar(a)
Janina Hrebičkova, Foto: Svetlana Mandić
Janina Hrebičkova, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.11.2016. 16:46h

OEBS će nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori u političkom, društvenom i ekonomskom smislu, u cilju pružanja podrške institucijama u izgradnji kapaciteta, poručila je odlazeća šefica Misije te organizacije u Podgorici, Janina Hrebičkova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ministarka Milica Pejanović Đurišić sastala se sa Hrebičkovom, koja je danas boravila u oproštajnoj posjeti tom resoru.

Pejanović Đurišić je istakla značaj kontinuirane podrške koju OEBS pruža Crnoj Gori u unaprjeđenju sistema u skladu sa savremenim međunarodnim standardima.

„Tom prilikom naglasila je uspješnu saradnju povodom realizacije zajedničkih projekata sa posebnim osvrtom na implementaciju Programa za razvoj kapaciteta za demilitarizaciju i sigurno skladištenje lakog naoružanja i konvencionalne municije za Crnu Goru (MONDEM)“, kaže se u saopštenju.

Hrebičkova je, kako se navodi, istakla veliki napredak Crne Gore u procesu reformi sistema odbrane, i podsjetila na značajnu ulogu Crne Gore kao promotera međunarodne stabilnosti i bezbjednosti.

„Posebno je navela posvećenost Crne Gore ispunjavanju političkih obaveza koje proizilaze iz dokumenata OEBS-a, i naglasila da će ta organizacija nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori, u političkom, društvenom i ekonomskom smislu, u cilju pružanja podrške institucijama u izgradnji kapaciteta“, navodi se u saopštenju.

Sagovornice su izrazile očekivanje da će se kvalitetna saradnja između Ministarstva odbrane i OEBS-a nastaviti i u narednom periodu sa istim entuzijazmom.

Hrebičkovu je danas u oproštajnu posjetu primio i ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, koji joj se zahvalio na uspješnoj i korektnoj saradnji i partnerskom odnosu Misije tokom njenog mandata.

Numanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, izrazio zadovoljstvo kvalitetom višegodišnje saradnje koju taj resor ostvaruje sa Misijom OEBS-a na podizanju svijesti svih koji su direktno zaduženi za zaštitu od diskriminacije.

„On je konstatovao da je Misija prepoznala vrijeme da se izdigne na nivo multidisciplinarnog pristupa podrške“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori sarađivali na edukaciji zaposlenih o antidiskriminaciji, kao i na sprovođenju projekata u vezi sa jačanjem politike ostvarivanja jednakih mogućnosti na lokalnom nivou.

„Potpisani Memorandumi o saradnji sa svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, nijesu samo formalnost, oni su suštinski u razvoju svijesti društva na lokalnom nivou po krucijalnim pitanjima iz oblasti zaštite i unaprjeđenja ljudskih i manjinskih prava“, kazao je Numanović.

Prema njegovim riječima, dosadašnja podrška Misije OEBS –a u Crnoj Gori značajno je doprinosila jačanju nacionalnih institucija, koje su usvajanjem evropskih standarda jačale vladavinu prava.

Numanović je naglasio da je vladavina prava u najužoj vezi sa ekonomskim napretkom svakog društva, „a ovom prostoru je neophodna politička i ekonomska stabilnost“.

On je dodao da je urađen veliki posao po pitanju integracije Crne Gore u evropske tokove.

Hrebičkova je zahvalila Numanoviću na ostvarenoj saradnji i održavanju njenog kontinuiteta kroz realizaciju brojnih projektnih aktivnosti.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, rekla da se se svijest o ljudskim vrijednostima u Crnoj Gori intenzivno mijenja u pozitivnom pravcu.

Hrebičkova izrazila je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti svoj napredak nap utu reformi, i da će i ubuduće uspješno realizovati svoje obavezeu skladu sa strateškim spoljno-političkim aspiracijama.

„Zajednički je ocijenjeno da je slika Crne Gore danas značajno promijenjena u pogledu uvažavanja različitosti ipoštovanja ljudskih i manjinskih prava i sloboda, i da može biti veliki primjer mnogim državama“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: