Lalatović: Turski investitor još jednom pokazao da je partner odnarođenoj vlasti

"Nakon pet godina vidi se da ova obećanja, koja je i ministar Kavarić svojevremeno slavodobitno 'zamašćivao', nijesu ispunjena. Nivo investicija je mnogo ispod obećanog, nivo proizvodnje nije ni deseti, a vjerovatno ni petnaesti dio kao i broj zaposlenih", ističe Lalatović
50 pregleda 1 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.11.2016. 12:57h

Opštinski odbori nikšićkog Pokreta za promjene i Demokratskog fronta pružili su podršku ugovorcima nikšićke Željezare Toščelik koji traže da i dalje budu angažovani kao do sada, a ne preko Agencije za ustupanje radnika.

"Najoštrije osuđujemo mobing nad radnicima nikšićke Željezare. Turski investitor je još jednom pokazao da je partner odnarođenoj vlasti, kao i da su im interesi radnika i građana zadnja rupa na svirali", stoji u saopštenju koje je potpisao Arsenije Lalatović, odbornik DF-a iz PzP-a.

On je podsjetio da je vlasnik Tosjali grupe, u sklopu koje posluje Toščelik, prilikom preuzimanja Željezare 2012. godine obećao proizvodnju od preko 400 hiljada tona na godišnjem nivou, investicije od preko 35 miliona eura i više od 500 zaposlenih.

"Nakon pet godina vidi se da ova obećanja, koja je i ministar Kavarić svojevremeno slavodobitno 'zamašćivao', nijesu ispunjena. Nivo investicija je mnogo ispod obećanog, nivo proizvodnje nije ni deseti, a vjerovatno ni petnaesti dio kao i broj zaposlenih", ističe Lalatović.

On je, u ime Pokreta za promjene i Demokratskog fronta, pozao nadležne institucije da pomognu "obespravljenim radnicima i da shodno zakonskim uredbama sankcionišu 'investitore' koji se ponašaju robovlasnički".

"Dajemo punu podršku obespravljenim radnicima Željezare, kao i svim drugim, koji se bore za nasušnu koru hljeba, kao i za svoja elementarna prava. Obećavamo da će vrlo brzo doći vrijeme da se ispitaju ova i druge 'prihfatizacije', kao i da ćemo sve one koji ne poštuju zakone i interese radnika poslati tamo gdje pripadaju, a to je k poznaniju prava", poručio je Lalatović.

Bonus video: