NOVI STAVOVI DF-A, “KLJUČA”, DEMOKRATA I SDP-A

Opozicija nudi i cijelu Vladu manjinama

“Manjinske stranke su velike žrtve nerugalarnih izbora, zbog čega se sada nalaze na istorijskom minimumu kad je u pitanju broj njihovih predstavnika u državnom prlamentu”, rekao je Abazović
58 pregleda 118 komentar(a)
Albanske stranke, Foto: Boris Pejović
Albanske stranke, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.02.2019. 06:17h

Opozicione partije ponudile su sinoć manjinskim strankama mogućnost da same formiraju vladu, koju bi oni podržali u Skupštini, potvrdio je “Vijestima” potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Sve opozicione partije spremne su na razgovor o varijantama saradnje sa manjinskim partijama, koji bi označio konačno razvlašćivanje DPS-a, dogovoreno je na sastanku Demokratskog fronta, SDP-a, “Ključa” i  Demokrata.

“Manjinske stranke su velike žrtve nerugalarnih izbora, zbog čega se sada nalaze na istorijskom minimumu kad je u pitanju  broj njihovih predstavnika u državnom prlamentu”, rekao je Abazović. 

Na  sastanku  kojem su prisutvovali predstavnici “Ključa”, Demokrata, SDP-a i DF-a ponovila se odlučnost opozicije, naveo je funkcioner GP URA, da se manjinskim strankama ponudi saradnja prilikom formiranje vlade čiji bi model oni sami izabrali. 

“Saglasni smo da podržimo vladu koju bi činili samo predstavnici manjnskih partija, ili da izaberu model u kome bi vlada bila sastavljena od predstavnika manjina i građanskog djela opozicije”, naveo je Abazović. 

On je ponovio raniji stav opozicije i spremnost Fronta da ne učestvuje u takvoj vladi, već da je podržava u Skupštini.

“Smatramo da je ovo najbolji način da predstavnici manjina realizuju svoje izborne programe i da pomognu da se ekonomsko-socijalna i politička kriza dodatno ne produbi. Očekujemo da u direktnim pregovorima pojasnimo sve eventualne dileme i pružimo garancije da će se dogovori maksimalno poštovati”, prenio je Abazović.

On je potvrdio da manjinske partije još nijesu odgovorile ni na prvu ponudu opozicije, kada je ona izrazila spremnost da im da mjesto mandatara.

Koalicija “Albanci odlučno” osvojila je jedan mandat, Bošnjačka stranka dva, a Hrvatska građanska inicijativa takođe jedan. To je namjanji broj mandata u odnosu na prethodne skupštinske sazive. Opozicija ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora zbog atmosfere “državnog udara” 16. oktobra, na dan glasanja.