Marković neće Lukšićeve ministre

U krugovima bliskim DPS-u spekuliše se da je direktor Uprave carina i bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladan Joković ozbiljan kandidat za ministra, najvjerovatnije finansija
116 pregleda 33 komentar(a)
Tarzan Milošević, Vladimir Kavarić, Sanja Vlahović, Predrag  Bošković, Foto: Vijesti
Tarzan Milošević, Vladimir Kavarić, Sanja Vlahović, Predrag Bošković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 04.11.2016. 06:59h

U novoj vladi, čiji bi mandatar bio zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković, vjerovatno neće biti mjesta za ministre koji su službovali u kabinetu Igora Lukšića, a ni za mnoge iz vlade Mila Đukanovića.

Marković i Lukšić godinama nijesu u dobrim odnosima, koji su posebno zaoštreni tokom jedne od afera kada je Lukšić iz vladinih službi smijenio funkcionere koje uživaju povjerenje sadašnjeg mandatara.

Iako još nije poznat sastav buduće vlade, malo je izvjesno da će iz DPS-a u njoj ostati dosadašnja ministrica nauke Sanja Vlahović, ministar za manjine Suad Numanović, ministar ekonomije Vladimir Kavarić koji su bili u Lukšićevom kabinetu.

U krugovima bliskim DPS-u spekuliše se da je direktor Uprave carina i bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladan Joković ozbiljan kandidat za ministra, najvjerovatnije finansija. Njegovo ime pominje se i u vezi sa čelnim mjestom u MUP-u, kao i Mevludina Meca Nuhodžića, dosadašnjeg predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost. On je ranije u više navrata važio i za pretendenta za direktora ANB-a, ali se to nije dogodilo jer Nuhodžić nije pristao da lagodan posao poslanika zamijeni angažmanom u vrhu bezbjednosno-obavještajnih službi.

Pošto je blizak Markoviću, ta mogućnost bi mogla biti realna, koliko i da sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović ponovo bude na čelu Uprave policije ili neke druge službe važne Markoviću.

Veljović je jedan od najodanijih Markovićevih saradnika.

Ukoliko Marković i DPS u pregovorima pristanu da lider SD Ivan Brajović preuzme rukovođenje Skupštinom, na njegovo mjesto ministra saobraćaja bi mogao doći potpredsjednik te partije Damir Šehović.

SD želi da u vladu pošalje mlade kadrove, ali će to zavisiti i od toga da li će biti spremnosti DPS-a da im ustupi čelne pozicije u parlamentu. Zasada su sve opcije otvorene.

Za prvog čovjeka Ministarstva ekonomije pominje se bivši ministar turizma Predrag Nenezić, kod koga, prema informacijama “Vijesti” nema zainteresovanosti za to. Kao kadar za ministra ekonomije u opciji je i ime Daliborke Pejović (DPS).

Albanci traže potpredsjednika vlade i dva ministarstva

Iako su najavili da će o funkcijama u novoj vladi razgovarati nakon što predsjednik države zvanično objavi ime mandatara, predstavnici koalicije “Albanci odlučno” već su indirektno najavili da će tražiti samo mjesta u izvršnoj vlasti.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” upućenog u pregovore sa DPS-om, čelnici albanske koalicije će tražiti mjesto potpredsjednika vlade, Ministarstvo rada i socijalnog staranja kao i Ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, koje je nekad vodio lider DUA Ferhat Dinoša.

Bonus video: