Đukanović: Saradnja sa OEBS omogućila pripreme za reforme koje vode do EU i NATO

Đukanović se posebno zahvalio Posmatračkoj misiji OEBS, koja je dobro obavila posao i konstatovala nesporne činjenice - da je Crna Gora unaprijedila izborno zakonodavstvo, kao i implementaciju novih rješenja, i da su građani imali mogućnost da slobodno iskažu volju i stav prema strateškim prioritetima zemlje
89 pregleda 2 komentar(a)
Milo Đukanović, Janina Hrebičkova, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Janina Hrebičkova, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.11.2016. 20:42h

Saradnja sa OEBS-om, omogućila je Crnoj Gori da lakše savlada mnoge lekcije na demokratskom kursu i da se bolje pripremi za reforme koji vode do članstva u Evropsku uniju (EU) i NATO, poručio je premijer, Milo Đukanović.

On je danas primio u oproštajnu posjetu šeficu Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Janjinu Hrebičkovu.

Đukanović se zahvalio Hrebičkovoj na konstruktivnom odnosu i partnerskoj saradnji tokom njenog mandata i poželio joj uspjeh u daljem radu.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, izrazio zadovoljstvo ukupnom saradnjom sa Misijom OEBS u Crnoj Gori i kontinuiranom podrškom Sekretarijata OEBS, koja datira još prije referenduma o nezavisnosti.

„Bilans rezultata i saradnje sa OEBS, prvom međunarodnom organizacijom u koju je Crna Gora primljena nakon međunarodnog priznanja, veoma je povoljan. Zahvaljujući toj saradnji Crna Gora je lakše savladala mnoge lekcije na svom demokratskom kursu i bila bolje pripremljena za reformske procese koji vode do članstva u EU i NATO”, rekao je Đukanović.

Time su, kako je kazao, stvoreni uslovi da crnogorske institucije nastave da usvajaju standarde i promovišu najviše vrijednosti demokratije, vladavine prava i sloboda na evropskom i evroatlantskom putu, uz podršku partnera kao što je OEBS.

Đukanović se posebno zahvalio Posmatračkoj misiji OEBS, koja je dobro obavila posao i konstatovala nesporne činjenice - da je Crna Gora unaprijedila izborno zakonodavstvo, kao i implementaciju novih rješenja, i da su građani imali mogućnost da slobodno iskažu volju i stav prema strateškim prioritetima zemlje.

Hrebičkova se zahvalila Đukanoviću i Vladi, kao i drugim državnim institucijama, na izvanrednoj saradnji i pozdravila evidentan napredak koji je ostvaren u desetogodišnjem periodu.

“Izrazila je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da se kreće putem dalje demokratizacije i snaženja državnih institucija, što će ubrzati njen put ka EU i NATO”, kaže se u saopštenju.

Hrebičkova je poručila da će OEBS i Misija u Podgorici nastaviti da snažno podržavaju sistemske napore institucija Crne Gore, koji su usmjereni na kontinuirano unapređenje i afirmaciju temeljnih evropskih vrijednosti.

“Zajednički je ocijenjeno da će u narednom periodu pitanje redefinisanja uloge Misije OEBS u Podgorici biti razmotreno, kao i izrada nove strategije za saradnju. Ovaj inovirani pristup uslovljen je ukupnim napredovanjem Crne Gore kako bi se omogućilo intenziviranje strateške saradnje sa Misijom kao i ostalim izvršnim strukturama OEBS”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: