Da li bi Tramp podržao poteze Rusije prema Crnoj Gori, Srbiji, BiH?

"Ipak, njegovi se potezi ne mogu predvidjeti, jer Tramp ne poznaje Balkan i zbog toga bi se oslanjao na savjetnike", kaže Halcel
15 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2016. 19:07h

Majkl Helcel, nekadašnji savjetnik aktuelnog potpredsjednika SAD, tada senatora, Džozefa Bajdena smatra da bi pobjeda republikanca Donalda Trampa na izborima za predsjednika SAD donijela velike promjene, prije svega zbog njegovih stavova prema Rusiji i Vladimiru Putinu, javlja Al Džazira.

"Smatram da je Rusija bila prilično aktivna na Balkanu u posljednje vrijeme. Najnoviji slučaj je Crna Gora, ali tu su i Srbija, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Ako Tramp pobijedi, on bi to, prema mom mišljenju, ili ignorisao ili bi podržao poteze Rusije", kazao je on.

Ipak, njegovi se potezi ne mogu predvidjeti, jer Tramp ne poznaje Balkan i zbog toga bi se oslanjao na savjetnike, kaže Halcel.

S druge strane, njegova rivalka iz redova demokrata Hilari Klinton dobro poznaje region.

"Smatram da bi ona snažnije reagovala, ne nužno vojno, ali reagovala bi brže i snažnije na rusko miješanje nego što je to činila Obamina administracija. U tom smislu, bilo bi promjena. Ne kažem da je predsjednik Obama ignorisao Balkan. Nije. Većinu stvari na Balkanu radio je posredstvom potpredsjednika Bajdena, koji je možda jedini političar u SAD-u koji poznaje Balkan bolje od Hilar Klinton", jasan je Halcel.

Bonus video: