Predsjednik opštine službenim autom po Srbiji, a ništa ne prijavljuje

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja nalaže da se sa 200 do 2.000 eura kazni odgovorno lice, a sa 5.000 eura do 20.000 eura kazni pravno lice koje na internet stranici ne postavi sve izdate putne naloge u periodu izbora
79 pregleda 0 komentar(a)
službeno auto, Mijomir Vujačić, Foto: Čitalac reporter
službeno auto, Mijomir Vujačić, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 03.11.2016. 14:27h

Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić je najmanje dva puta službenim vozilom boravio van države. Međutim, ova putovanja nisu zabilježena putnim nalozima, što je bio po zakonu bio dužan da uradi.

Opštinske vlasti su od dana raspisivanja do dana održavanja izbora bile dužne da na svojoj internet stranici sedmodnevno objavljuju sve izdate putne naloge za službena vozila.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja nalaže da se sa 200 do 2.000 eura kazni odgovorno lice, a sa 5.000 eura do 20.000 eura kazni pravno lice koje na internet stranici ne postavi sve izdate putne naloge u periodu izbora.

“Vijestima” je dostavljena fotografija službenog vozila predsjednika Opštine, “tojote rav4” registarskih tablica ŠN CG 001, koja je uslikana blizu Beograda.

Iz kabineta Vujačića potvrdili su da je bio u Srbiji. “Vijestima” je rečeno da je Vujačić “par puta službeno boravio u susjednoj republici” i da “povod odlaska predsjednika Opštine u susjednu Republiku Srbiju je službena posjeta”. Međutim, na sajtu opštine - savnik.me - nema nikakvih informacija o tim posjetama.

Od Agencije za sprečavanje korupcije nismo mogli dobiti pojašnjenje da li se u ovom slučaju kazna odnosi za svaki put kad je izašao iz zemlje a nije prijavio u putnim nalozima, ili se on kažnjava samo jednom i da li je kazna veća jer je napravljena u inostranstvu.

Prema riječima sagovornika “Vijesti”, u vozilu su jednom prilikom bila i maloljetna lica, što su iz Opštine negirali.

U imovinskom kartonu piše da je Vujačićeva plata oko 1.010 eura a da dobija još 240 eura mjesečno iz vladine Komisije za koncesije. Posjeduje dva stana i “golf III”. Vujačić je za izbornu kampanju DPS-a donirao 500 eura.

Bonus video: