Žabljak: Glasovima DPS i SD prihvaćen rebalans budžeta

Predmet kritika opozicije bilo je i trošenje sredstva egalizacionog fonda koja nije usmjeravana kao razvojna niti su koncesione naknade korišćene za razvoj infrastrukture na ruralnim područjima
81 pregleda 0 komentar(a)
žabljak, Foto: Obrad Pješivac
žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 03.11.2016. 13:14h

Rebalans budžeta Opštine Žabljak kojim se ukupni primici i izdaci sa 1.710.000 eura, koliko su planirani osnovnim aktom uvjećavaju na 1.824.000, usvojen je glasovima vladajućih DPS i SD odbornika uz protivljenje opozicije. Razlika a samim tim i rebalans od oko 114.000 eura, po mišljenju odbornika SNP Milanka Ćetkovića i Radula Bulića, bili su potrebni zbog nedavnog povećanja koeficijenata na zarade za funkcionere, službenike i namještenike. Ni jednom riječi to nijesu demantovali predlagači iz Sekretarijata za finansije.

To je samo po sebi produkovalo korekcije izdataka, povećanih na 120.800 eura. Novim aktom smanjeni su kapitalni izdaci za skoro 34.000 eura a dosadašlji trend od 95 posto naplaćenih prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti, naknada za korišćenje šuma dala je motiv da se planiraju za oko 50.000 eura više nego što je bilo do sada planirano.

Predmet kritika opozicije bilo je i trošenje sredstva egalizacionog fonda koja nije usmjeravana kao razvojna niti su koncesione naknade korišćene za razvoj infrastrukture na ruralnim područjima.

Vladajuća DPS-SD većina dala je zeleno svijetlo i lokalnoj studiji „Motički gaj“ gdje privatni investitor Boris Papović iz Nikšića namjerava graditi hotel sa četiri zvjezdice. Opozicija je smatrala da se po pitanju komunalija, za koje je investitor zakonom oslobođeni posjeduje saglaswnost resornog ministarstva, provlače imaginarne kategorije koje ničim ne garantuju stabilno snadbijevanje vodom, strujom i po pitanju otpadnih voda. Od predsjednika Opštine Veselina Vukićevića stizala su uvjeravanja da se investitor ugovorom obavezao da ti priključci budu u skladu sa propisima, da kupi trafostanicu te da lokalno stanovništvo nema negativnih posledica i istakao predstojeću rekonstrukciju kompletne vodovodne mreže u opštini.

Opozicija je bila uzdržana prilikom glasanja u davanju na korišćenje novoizgrađenog reciklažnog centra Komunalnom preduzeću, pri čemu će Opština određeni preiod plaćati račune za utrošenu struju ali je tom prilikom ostala u manjini. Njihova priča o nepostojanju ekonomske opravdanosti i nedostatka svijesti stanovništva o ekološkom odlaganju otpada dobila je odgovor od predsjednika Opštine Veselina Vukićevića da je ta oblast predstavlja jedno od poglavlja u pristupanju EU, da to neće uticati na rad Komunalnog preduzeća i pozvao da se svi građani prilikom odlaganja otpada ponašaju građanski odgovorno.

Odbornici SO Žabljak u daljem radu brzo su usvojili odluku o davanju u zaku poslovnog prostora prve faze tržnog centra za potrebe pijačne prodaje pošto je bez efekta ostalo više oglasa za davanje u zakup cijelog objekta. Takav trend je nastavljen i po pitanju plana za zaštitu i spašavanje od zemljotresa, planu postavljanja gradnje i uklanjanja privremenih objekata montažnog karaktera kao i više odluka o prenošenju prava svojime na građevinskom zemljištu pravnim i fizičkim licima.

Bonus video: