Gotemeler: Predizborna dešavanja u Crnoj Gori ozbiljna, nastaviti istragu

Drago mi je da je istraga otvorena i veoma je važno što su državni organi blagovremeno reagovali, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji. Sa istragom treba nastaviti"
90 pregleda 0 komentar(a)
Rouz Gotemeler, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Rouz Gotemeler, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 03.11.2016. 17:56h

Zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler ocijenila je "ozbiljnim" dešavanja uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u vezi sa hapšenjem grupe državljana Srbije osumnjičenih za pokušaj terorističkih napada na institucije i zvaničnike.

Gotemeler je novinarima u Podgorici po završetku međunarodne terenske vježbe, kazala da joj je drago što je otvorena istraga o tom slučaju i da ne želi da komentariše postupak koji je u toku.

"Ne bih da komentarišem otvorenu istragu ali ovo je veoma ozbiljna stvar. Drago mi je da je istraga otvorena i veoma je važno što su državni organi blagovremeno reagovali, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji. Sa istragom treba nastaviti", rekla je Gotemeler.

"Nema potrebe za ubrzanjem procesa"

Ona je kazala da proces formalizacije članstva Crne Gore u NATO teče glatko i prirodno je da država postane članica na proljeće naredne godine.

Upitana za datum kada Crna Gora može postati članica NATO-a, ona je ocijenila da proces ratifikacije teče glatko.

Kako je kazala, nema razloga da se članstvo države ne formalizuje tokom 2017. godine.

“Nema nikakve potrebe za ubrzanjem procesa, koji sam po sebi veoma glatko teče, tako da, kada se sve formalnosti obave, očekujem da sasvim prirodno Crna Gora postane članica NATO-a na proljeće 2017. godine”, kazala je Gotemeler.

Ona je ukazala da Alijansa nije samo organizacija koja se bavi bezbjednosnim situacijama, već pomaže i tokom prirodnih nepogoda.

“Kad god je zemlja u teškoćama ovakve prirode, NATO članice su tu da je pomognu”, poručilla je Gotelmer na završetku međunarodne terenske vježbe “Crna Gora 2016”.

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, zahvalio je NATO-u što je povjerio Crnoj Gori organizaciju te složene i zahtjevne vježbe, i ocijenio da je Crna Gora pokazala da je to povjerenje zaslužila.

On je podsjetio da je Crna Gora 2010. bila suočena sa teškim poplavama, a 2012. godine sa sniježnom nepogodom koja je zahtijevala vanredno stanje.

Kako je kazao Vujanović, NATO i zemlje regiona pomogle su Crnoj Gori u obje vanredne situacije.

To je, dodao je, pokazalo da je potrebno raditi zajedno. "Jedino zajedno možemo da odgovorimo katastrofama".

"Ova vježba je pokazala da sada imamo neuporedivo veći stepen organizovanosti, neuporedivo bolje komunikacije i maksimalnu spremnost da odgovorimo na svaki izazov katastrofe. Vježba je održana u vremenu kada je Crna Gora na samom pragu ulaska u NATO i zato ima poseban značaj“, rekao je Vujanović.

On je ocijenio da je vježba pokazala da je važna, značajna, bitna aktivnost NATO-a u odgovoru na katastrofe, u čuvanju života i materijalnih dobara njenih članica, kao i da su mehanizmi NATO-a najbolji odgovor katastrofe.

Vježba je, smatra Vujanović, poslala jasnu poruku crnogorskoj javnosti o vrijednosti NATO-a.

"Posebna zahvalnost za odluku Gotemeler da na kraju zvanične posjete prisustvuje završnici važne vježbe. To doživljavamo i kao odnos NATO-a prema ovoj vježbi i Crnoj Gori, i kao izvjestan doživljaj Crne Gore kao nove članice NATO-a“, saopštio je Vujanović

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, rekao je da prisustvo 17 timova na vježbi potvrda povjerenja koje NATO ima u Crnu Goru.

“Siguran sam da smo opravdali to povjerenje”, naveo je Mulić.

Na vježbi je učestvovalo 17 spasilačkih timova iz sedam NATO država i deset partnerskih država, a ukupno je bilo 680 učesnika.

Bonus video: