"Crna Gora već aktivno razmišlja o skorom momentu kada postaje punopravna članica NATO"

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u regionu i šire
5 komentar(a)
Rouz Gotemeler, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Rouz Gotemeler, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.11.2016. 21:02h

Zamjenica generalnog sekretara NATO-a, Rouz Gotemeler, pohvalila je posvećenost koju Crna Gora pokazuje u procesu formalizacije članstva u Alijansi koje će se, kako je ocijenila, uskoro desiti.

Ona se, tokom prve posjete Crnoj Gori, sastala sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Duško, Markovićem.

“Gotemeler je pozdravila aktivnosti na reformskom planu i pohvalila posvećenost koju Crna Gora iskazuje u procesu formalizacije članstva koje će se i po njenim očekivanjima uskoro desiti“, kaže se u saopštenju iz kabineta Markovića.

Gotemeler je, kako se navodi, naglasila važnost činjenice da je Crna Gora u mogućnosti da više od pet mjeseci kao pozvana zemlja učestvuje na sastancima i u drugim aktivnostima Alijanse.

To, dodala je, predstavlja dobar pripremni mehanizam za formalno članstvo.

U saopštenju se kaže da je Marković upoznao sagovornicu sa aktivnostima Crne Gore u kontinuiranom sprovođenju reformi, i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom procesa ratifikacije Protokola o pristupanja Crne Gore NATO-u, kao i nadu da će on uskoro biti okončan.

„Crna Gora već aktivno razmišlja o skorom momentu kada postaje punopravna članica, pripremajući se za prava, ali i obaveze i odgovornosti učestvovanja u sistemu kolektivne bezbjednosti“, saopšteno je iz kabineta Markovića.

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji u regionu i šire.

„S tim u vezi, izraženo je očekivanje da će skora formalizacija članstva Crne Gore u NATO-u imati pozitivne efekte za Crnu Goru i za Zapadni Balkan i Evropu, jer se bezbjednosna arhitektura regiona zaokružuje, a Alijansa šalje poruku da je politika „Otvorenih vrata“ (proširenja) NATO-a aktivna i da se svaki aspirant koji ispuni reformske ciljeve i dostigne potrebne standarde može nadati mjestu u evroatlantskoj zajednici“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Marković i Gotemeler su se saglasili i da aktuelna vježba "Crna Gora 2016", koja se organizuje u saradnji Evroatlantskog centra za odgovore na katastrofe (EADRCC) NATO-a i Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, ima izuzetan značaj u kontekstu obuke civilnih i vojnih institucija naše države, članica i partnera NATO-a za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i da predstavlja snažno sredstvo upoznavanja javnosti sa sve značajnijim civilnim i humanitarnim aspektom djelovanja Alijanse.

Bonus video: