Ambasadorka Francuske očekuje uskoro ratifikaciju pristupnog Protokola

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Tudik je istakla da je zajednički interes da Crna Gora u što skorijem roku postane punopravna članica Alijanse
0 komentar(a)
Pejović i Tudik
Pejović i Tudik
Ažurirano: 02.11.2016. 14:15h

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Kristin Tudik, vjeruje da će proces ratifikacije pristupnog Protokola sa NATO-om biti završen uskoro, jer je preostalo još samo glasanje u plenumu u francuskom parlamentu.

Ona se danas sastala sa državnim sekretarom za evropske integracije, Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Tudik je istakla da je zajednički interes da Crna Gora u što skorijem roku postane punopravna članica Alijanse.

"Tudik je prenijela očekivanje da će se proces ratifikacije pristupnog Protokola završiti u skorijem narednom periodu, s obzirom da je preostalo još samo glasanje u plenumu u Skupštini Francuske", kaže se u saopštenju.

Pejović je upoznao Tudik s aktuelnom političkom situacijom u kontekstu nedavno održanih parlamentarnih izbora, kao i s tekućim i planiranim reformskim aktivnostima u procesu pristupanja Crne Gore EU.

"On je zahvalio na značajnoj podršci koju su francuski eksperti pružili procesu evropske integracije Crne Gore, posebno u poglavlju 24, ali i na doprinosu Francuske uspješnom nastavku Berlinskog procesa čime je dodatno osnažena evropska perspektiva Crne Gore i zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju.

On je upoznao Tudik s planovima za otvaranje preostalih poglavlja i istakao odlučnost svih struktura da se pregovarački proces finalizuje u mandatu naredne vlade.

Tudik je kazala da očekuje da će ubrzo doći do konstituisanja Skupštine i formiranja vlade, kako bi se nastavila saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa.

"Ona je pohvalila rezultate koje je Crna Gora ostvarila od obnove nezavisnosti prenijevši da će Francuska nastaviti da pruža punu podršku evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Crne Gore i regiona i na taj način doprinosi dugoročnom razvoju Zapadnog Balkana", saopšteno je iz MVPEI.

Bonus video: