Iz DF-a podnijeli žalbu Ustavnom sudu na odluku DIK-a

U DF-u smatraju da su odlukom DIK-a povrijeđena ljudska prava i slobode zajemčene Ustavom i međunarodnim sporazumom
34 komentar(a)
DF, Foto: Savo Prelević
DF, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2016. 11:01h

Demokratski front (DF) podnio je Ustavnom sudu žalbu na odluku Državne izborne komisije (DIK) o utvrđivanju konačnih rezultata parlamentarnih izbora jer, kako su naveli u obrazloženju, nijesu održani u uslovima koji omogućavaju slobodno izražavanje volje građana.

Žalbu su podnijeli kandidati za poslanike DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević, Strahinja Bulajić, Branko Radulović i Predrag Bulatović.

U DF-u smatraju da su odlukom DIK-a povrijeđena ljudska prava i slobode zajemčene Ustavom i međunarodnim sporazumom.

Oni su podsjetili da Ustav propisuje da se „ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom“.

Odlukom DIK-a, smatraju u DF-u, povrijeđen je i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima u kojem se navodi da svaki građanin ima pravo i mogućnost „da bira i da bude biran na povremenim istinskim, opštim, jednakim i tajnim izborima, koji obezbjeđuju slobodno izražavanje volje birača“.

Podnosioci žalbe su u obrazloženju naveli da „parlamentarni izbori 16. oktobra nijesu održani u uslovima koji su omogućili slobodno izražavanje volje građana, u skladu sa zakonom“.

„Imajući u vidu sve okolnosti koje su nastale od deset sati kada su javni servisi i drugi državni i privatni mediji počeli da objavljuju, prvo nezvanično, a od 13 sati i zvanično saopštenje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića o hapšenju grupe od 20 terorista, za koje su zvanični organi države Crne Gore tvrdili da planiraju izvršavanje terorističkih akata sa elementima državnog udara“, dodaje se u obrazloženju

Iz DF-a podsjećaju da je u 15 sati i Vrhovno državno tužilaštvo izdalo zvanično saopštenje, i da su to i saopštenje Uprave policije u kontinuitetu, svakog sata, prenosili svi elektronski mediji, „čime su grubo prekršili izbornu šutnju koja je definisana članom 64a Zakona o izboru poslanika i odbornika“.

„Zloupotrebom Ustavnih ovlašćenja, kršenjem izborne ćutnje i kreiranjem atmosfere da iza pokušaja navodnog državnog udara stoji DF, specijalni tužilac, direktor Uprave policije i mediji su direktno uticali na rezultate izbora, i to u korist vladajuće Demokratske partije socijalista, a na štetu DF-a“, navodi se u obrazloženju.

Podnosioci žalbe predložili su da Ustavni sud, imajući u vide sve činjenice i dokaze koje su mu dostavili, poništi odluku DIK-a o proglašenju konačnih rezultata za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore, koja je u ponedjeljak objavljena u Službenom listu.

Bonus video: