Marković počeo razgovore sa manjinama: Zapošljavanje, pa priča o foteljama

Bošnjačka stranka nije razmatrala ponudu opozicije o formiranju vlade, Albanci je ne isključuju
53 pregleda 10 komentar(a)
Rafet Husović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Rafet Husović, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2016. 07:44h

Pored načelnih stavova o nastavku NATO i EU integracija, predstavnici manjinskih partija tražiće u pregovorima za podršku novoj Vladi veću zastupljenost Bošnjaka, Albanaca i Hrvata u državnim institucijama. Tek nakon što dobiju saglasnost za to, predstavnici koalicije "Albanci odlučno", Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative istupiće sa konkretnim zahtjevima o resorima u vlasti, saopšteno je "Vijestima" iz više izvora.

Bošnjačka stranka juče je na sjednici Predsjedništva utvrdila platformu na osnovu koje je sinoć njen predsjednik Rafet Husović trebalo da razgovara sa zamjenikom predsjednika DPS-a i mandatarom za sastav Vlade Duškom Markovićem. "Vijestima" je nezvanično rečeno da BS, koji ima dva poslanika, nije ni razmatrao mogućnost odgovora na ponudu opozicije o formiranju vlade.

Koalicija "Albanci odlučno", takvu mogućnost ne isključuje. U pregovorima sa mandatarom, koji su planirani za danas, oni će zahtijevati i zaštitu uvale Valdanos u Ulicnju, "vraćanje linije Morskog dobra u zakonske okvire", kao i tretman Solane kako to zahtjevaju Evropske institucije.

Oni su podsjetili da zaštita uvale Valdanos podrazumijeva povraćaj maslinjaka bivšim vlasnicima. Linija Morskog dobra u Ulcinju pruža se i do dva tri kilometra u zaleđu Velike plaže, podsjeća sagovornik "VIjesti".

Takođe, njihovi politički zahtjevi odnosiće se na formiranje posebnog odjeljenja u Ministarstvu kulture koje bi se bavilo isključivo očuvanjem i zaštitom albanskog jezika i kulture. Zahtijevaće, navodi sagovornik, i status opštine za sadašnju gradsku opštinu Tuzi.

"Koje resore ćemo tražiti zavisiće ko će od pregovarača, DPS ili opozicija, prihvati tu platformu", prenio je sagovornik iz kolicije "Albanci odlučno".

Oni su na izborima dobili jedan mandat, koliko i Hrvatska građanska inicijativa, dok je SD osvojio dva mandata. Tim SD na čelu sa Ivanom Brajovićem danas bi trebalo da razgovara sa Markovićem, potvrđeno je "Vijestima".

Predstavnici građanske opozicije ranije su ponudili manjinskim partijama mjesto mandatara, dok je DF spreman da podrži vladu građanske opozicije i manjinskih partija. Do juče, oni nijesu dobili odgovor manjinskih stranaka.

"Građanska opozicija očekuje skori odgovor i razgovor sa predstavnicima manjinskih partija oko formiranja manjinske vlade", zaključeno je juče na sastanku opozicije.

Bonus video: