CEDEM: DIK da preuzme odgovornost za moguću zloupotrebu budžetskih sredstava

"Iz Konačnog izvještaja DIK-a, vidljivo je da su te liste osvojile između 700 i 1200 glasova što je višestruko manje od broja potpisa podrške koje su prikupile uoči predaje lista, a što dovodi u ozbiljnu sumnju autentičnost prikupljenih potpisa", navodi se u saopštenju CEDEM-a
54 pregleda 0 komentar(a)
CEDEM, Foto: CEDEM
CEDEM, Foto: CEDEM
Ažurirano: 01.11.2016. 08:49h

Državna izborna komisija (DIKI) treba da preuzme odgovornost za neobezbijeđivanje kvalitetne kontrole prikupljanja potpisa birača i moguću zloupotrebu budžetskih sredstava u ukupnom iznosu od 89.400 eura koja su uplaćena podnosiocima ovih izbornih lista, shodno zakonskim odredbama o finansiranju kampanje političkih subjekata, saopšteno je iz NVO CEDEM.

"Nakon saopštavanja konačnih rezultata parlamentarnih izbora 2016. od strane DIK, vidljivo je da čak kod četiri od ukupno 17 potvrđenih izbornih lista postoje značajna odstupanja između broja prikupljenih potpisa birača i broja osvojenih glasova. Iz Konačnog izvještaja DIK-a, vidljivo je da su te liste osvojile između 700 i 1200 glasova što je višestruko manje od broja potpisa podrške koje su prikupile uoči predaje lista, a što dovodi u ozbiljnu sumnju autentičnost prikupljenih potpisa", navodi se u saopštenju CEDEM-a.

Iz CEDEMa-a su dodali da su tokom izborne kampanje uporno apelovali na DIK da saopšti metodologiju po kojoj će vršiti provjeru vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača kako bi se preduprijedile moguće zloupotrebe i falsifikovanje potpisa birača od strane onih podnosilaca izbornih lista koji izbore mogu da iskoriste isključivo u svrhu pridobijanja sredstava iz državnog budžeta na nedozvoljen način.

"Nažalost, kako DIK do danas nije odgovorila na naš zahtjev, CEDEM izražava ozbiljnu sumnju da DIK nije imao kapaciteta da ocjenjuje da li su izborne liste za poslanike sastavljene i podnešene u skladu sa zakonom, ali ni da sprovodi kvalitetnu i sveobuhvatnu kontrolu prikupljanja potpisa od strane birača. Pozivamo DIK da, u cilju onemogućavanja ponovne zloupotrebe i falsifikovanja potpisa birača na narednim izborima, kao i onemogućavanja nenamjenskog i nezakonitog trošenja državnih sredstava, pokrene procedure izrade posebnog akta kojim bi se sveobuhvatno uredio postupak kontrole prikupljenih potpisa i čijom primjenom bi se, u krajnjem, uticalo na povećanje povjerenja javnosti u izborni proces", piše u saopštenju CEDEM-a.

Bonus video: