Svako nudi DPS-u svoju platformu

Kako je “Vijestima” potvrdilo nekoliko učesnika pregovora, manjine su razmatrale radnu verziju zajedničke platforme kojom svi nijesu bili zadovoljni.
55 pregleda 38 komentar(a)
Manjine, pregovori (Novine), Foto: Cdm.me
Manjine, pregovori (Novine), Foto: Cdm.me
Ažurirano: 01.11.2016. 06:35h

Predstavnici manjinskih partija najvjerovatnije će odvojeno pregovarati o formiranju vladajuće većine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), saznaju “Vijesti”.

Iako su predstavnici manjinskih stranaka prošle nedjelje načelno dogovorili da DPS-u i opoziciji ponude zajedničku platformu, sve je izvjesnije da će zbog loše koordinacije o ulasku u vladu pregovorati odvojeno.

Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i koalicija “Albanci odlučno” su se prošle nedjelje dogovorili da pripreme svoje zahtjeve koji bi bili iskorišteni za pisanje zajedničke platforme.

Kako je “Vijestima” potvrdilo nekoliko učesnika pregovora, manjine su u međuvremenu razmatrale radnu verziju zajedničke platforme kojom svi nijesu bili zadovoljni.

“Iako je dogovoreno da se ta verzija doradi i da predstavnici stranak ponovo razgovaraju, više se nismo sastajali. Bošnjaci su odvojeno radili na platformi, a nakon toga su i Albanci počeli da pripremaju svoju ponudu. To jasno ukazuje da će se samostalno pregovarati o ulasku u Vladu”, kazao je sagovornik “Vijesti” upućen u pregovore.

Da se sa manjinskim strankama već pregovara nagovijestio je kandidat DPS-a za mandatara Duško Marković, ističući da će u naredna dva dana biti jasno koje će partije ući u vladu.

"Mislim da ćemo u ova dva dana na političkom nivou završiti te pregovore. Očekujemo odluku predsjednika države o zvaničnoj formalizaciji mandatara i nakon toga slijede aktivnosti koje će ići u pravcu kadrovskog ekipiranja buduće vlade i njene ponude parlamentu", kazao je Marković juče novinarima.

Da bi za izbor nove vlade imao parlamentarnu većinu od 41 poslanika, Markoviću je, uz glasove 36 poslanika DPS-a, dovoljna podrška po dva poslanika Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke kao i jednog predstavnika HGI.

Dok je politički direktor BS Suljo Mustafić ranije kazao da će manjinske stranke o formiranju nove vlade prvo razgovarati sa dosadašnjim partnerima, poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović istakao je da bi vlada trebalo da bude konstituisana u naredne dvije nedjelje. On je istakao da SD neće insistirati na funkcijama.

“Tražićemo da izborni program zahvaljujući kojem su oni dobili povjerenje građana bude sastavni dio koalicionog sporazuma i da to bude zvanična državna politika. Kad to završimo onda ćemo započeti razgovor o funkcijama”, kazao je on Televiziji “Vijesti”, ne želeći da kaže koje resore u vladi očekuju socijaldemokrate.

“Tražićemo sve one funkcije koje nam budu pomogle da taj izborni program i tu programsku platformu koju ćemo kao koalicioni partneri definisati uspješno privedemo kraju”, kazao je on.

Bonus video: