Đukanović: Crna Gora će nastaviti da bude odgovoran partner

„Đukanović je zamolio Vitinga da prenese zahvalnost Džonsonu i njegovoj zemlji na ovom gestu snažnog državnog prijateljstva prema Crnoj Gori, koja će nastaviti da bude odgovoran partner u ispunjavanju reformskih obaveza, i afirmisanju evroatlantskih i evropskih vrijednosti u regionu“, kaže se u saopštenju
88 pregleda 1 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2016. 18:42h

Crna Gora će nastaviti da bude odgovoran partner u ispunjavanju reformskih obaveza i afirmisanju evroatlantskih i evropskih vrijednosti u regionu, poručio je premijer Milo Đukanović u razgovoru sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Ianom Vitingom.

Viting je, kako je saopšteno iz Vlade, uručio premijeru pismo ministra inostranih poslova Borisa Džonsona u kojem ga obavještava da je Velika Britanija završila proces ratifikacije Pristupnog protokola.

„Radujemo se mogućnosti da Crnu Goru prihvatimo kao 29. članicu NATO 2017“, kaže se, između ostalog, u pismu Džonsona.

Navodeći da Crna Gora daje ritam zapadnom Balkanu na evroatlantskom putu, on je izrazio zainteresovanost za jačanje bilateralne saradnje, posebno u oblastima reforme vladavine prava, jačanja institucionalnih kapaciteta, i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Đukanović je zamolio Vitinga da prenese zahvalnost Džonsonu i njegovoj zemlji na ovom gestu snažnog državnog prijateljstva prema Crnoj Gori, koja će nastaviti da bude odgovoran partner u ispunjavanju reformskih obaveza, i afirmisanju evroatlantskih i evropskih vrijednosti u regionu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Đukanović zahvalio britanskoj Vladi za kontinuiranu podršku reformskom i demokratskom kursu Crne Gore, potencirajući posebno značaj saradnje u odbrambenom sektoru, u kontekstu skorog članstva u NATO.

Viting je istakao da je članstvo Crne Gore u NATO važno ne samo za nju, već i za UK i za sve članice Alijanse.

„On je kazao da vjeruje da će ratifikacija Londona podstaći i druge NATO članice kako bi proces što prije bio okončan, u interesu svih“, kaže se u saopštenju.

Viting je pozitivnom ocijenio saradnju u oblasti vojske i odbrane, i prenio interesovanje da se partnerska saradnja nastavi i u mandatu nove Vlade, u ovom i drugim segmentima.

„Ambasador je čestitao premijeru Đukanoviću na izbornom rezultatu i istakao da je ambasada UK pratila pripremu i realizaciju izbornog procesa, koji je visoko ocijenio, uz uvjerenje da će naučene lekcije biti ugrađene u narednim izbornim ciklusima“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio na spremnosti za saradnju s budućom Vladom i za nastavak podrške jačanju institucija, konstatujući da su one najbolji čuvar države, i najsolidniji temelj demokratije.

„U saradnji sa tako značajnim partnerima sve izazove koji su pred nama lakše ćemo savladavati“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: