Lekić: DPS ponižava manjine i njihove predstavnike

"Markovićeva izjava je u direktnoj suprotnosti sa izjavama čelnika stranaka manjinskih naroda koji su javno izjavili da pripremaju opsežnu platformu za pregovore sa političkim subjektima"
56 pregleda 62 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2016. 17:05h

Proglašavanje DPS većine, pa i mandatara prije početka pregovora sa partijama manjina jeste pokušaj ponižavanja istih tih naroda i njihovih partija, ocijenio je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

Ranije danas kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) za mandatara, Duško Marković je kazao da bi pregovori o formiranju buduće Vlade trebalo da budu završeni u naredna dva dana.

Lekić navodi da treba vidjeti da li Markovićeva izjava "odgovara istini ili ne".

"Vrh DPS ne prestaje da proizvodi stvarnost u raznim verzijama, pa i u onim fantastičnim i kontradiktornim, ne brinući pritom da li postoje činjenice koje treba saopštiti javnosti. Markovićeva izjava je u direktnoj suprotnosti sa izjavama čelnika stranaka manjinskih naroda koji su javno izjavili da pripremaju opsežnu platformu za pregovore sa političkim subjektima", saopštio je Lekić.

Dodao je da mu je lično potvrđeno od strane "visokog funkcionera jedne partije manjinskih naroda da njihova platforma prije početka pregovora treba da bude verifikovana na partijskim organima i to u sledećih nedelju dana".

"Ako je vrh DPS inferiorno, danima i na bruku Crne Gore čekao da premijer Srbije saopšti poslednju verziju o navodnom državnom udaru na dan crnogorskih izbora da bi tek tada sve postalo kontradiktorno i mutno - crnogorska vlast u slučaju stava manjina o fomiranju vlade superiorno i brzo proglašava da je sve pod kontrolom. Vidjećemo reakciju partija manjiskih naroda na ovo javno nipodaštavanje i njihovo tretiranja satelita sa kojima DPS unaprijed zna da je sve riješeno".

Lekić je podsjetio da su članice Velike koalicije Ključ, Demokrate i SDP 22. oktobra uputile pismo Rafetu Husoviću, Genci Nimanbeguu i Mariji Vučinović za pregovore "koji bi mogli dovesti do demokratskog prevazilaženja nastale situacije poslije navodnog državnog udara u zemlji".

"U našem predlogu su dati i modaliteti rješenja, pa i mogućnost formiranja vlade u kojoj bi partije manjina imale dominantan uticaj. Mi ćemo za razliku od DPS izraziti uvažavanje prema manjinama time što nećemo obmanjivati javnost o razvoju događaja, još manje arogantno prisvajati manjine, i što ćemo prema pravilima političke kulture sačekati odgovor partija manjinski naroda koji duguju javnosti i partijama potpisnicima pisma koji su dobili. U svakom slučaju, radi se o velikoj javnoj odgovornosti partija manjinskih naroda. Odgovornosti u vremenu duboke ekonomske krize, kriminalizacije društva, poremećaju svih vrijednosti, dakle odgovornosti prema svim građanima, posebno prema narodima koje predstavljaju. Vjerujem da su svijesni toga", zakjljučio je Lekić.

Bonus video: