Mance: Vježbe oživljavaju evroatlantsku vezu između saveznika i partnera

Mance je naveo da će, naredna četiri dana, komšije i oni udaljeniji raditi rame uz rame kako bi osigurali da zajednički napori budu daleko učinkovitiji
113 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2016. 18:26h

Međunarodna terenska vježba upravljanja posljedicama vanrednih situacija „Crna Gora 2016” omogućiće saveznicima da rade zajedno i uče jednih od drugih, poručio je zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Džon Mance. On je, na otvaranju vježbe Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe, rekao da je uspjeh NATO-a i njegovih partnera zasnovan na nečemu daleko višem od dijaloga između njihovih lidera. „On se zasniva na prijateljstvu mnogih muškaraca i žena koji su pozvani da rade zajedno u teškim vremenima. Ljudi iz različitih zemalja, različitih kultura i načina života koji rade zajedno kao jedan“, objasnio je Mance.

On je ukazao da ove vježbe oživljavaju evroatlantsku vezu između saveznika i partnera, kao i solidarnost i uzajamnu obavezu koje ova veza predstavlja. Mance je naveo da će, naredna četiri dana, komšije i oni udaljeniji raditi rame uz rame kako bi osigurali da zajednički napori budu daleko učinkovitiji od zasebnih kada životi stanovništva, porodice i prijatelja budu u pitanju. „Naredna četiri dana, svi ćete postati bolji u onome što radite. Naučićete kako da efikasnije radite jedni sa drugima. Do kraja vježbe, razvićete bolje međusobno razumijevanje i veće povjerenje u međusobne sposobnosti“, poručio je Mance.

Kako je kazao, vježba je rezultat izuzetnog udruženog napora više od 100 planera, 16 nacionalnih timova i 31 zemlje i organizacije u proteklih deset mjeseci.

„Očekivanja su velika i imam dvije riječi za vas - kao što bi kompanija Najk /Nike/ poručila Odradite to“, poručio je Mance.

Direktora Direktorata za vanredne situacije, Mirsada Mulić, zahvalio je NATO-u što im je povjerio organizaciju vježbe, i što su vjerovali da mogu kvalitetno odgovoriti tom zahtjevnom zadatku.

On je ukazao da prirodne katastrofe ne poznaju državne granice i događaju se svima.

Mulić je naveo da zemljotresi, poplave, požari, tehničko-tehnološke nesreće, ekološki incidenti i druge katastrofe vrlo često ostavljaju stravična razaranja i odnose ljudske živote.

„Iskustvo je pokazalo da ni najmoćnije države nekada nijesu u mogućnosti da daju adekvatan odgovor na ovakve situacije. U takvim okolnostima međunarodna pomoć je neophodna. NATO i partneri imaju vrlo efikasan i razvijen sistem djelovanja u slučaju civilnih katastrofa. Potvrđuje to i ova vježba“, saopštio je Mulić.

Kako je kazao, danas ih sve povezuje humana aktivnost spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Mulić je rekao da je ova vježba jako važna za Crnu Goru sa više aspekata. „Prvo, kroz ovu vježbu smo u prilici da kao država provjerimo i uvježbamo procedure i kapacitete odgovora na vanredne situacije u kontekstu prihvatanja međunarodne pomoći“, kazao je Mulić. Drugo, dodao je, vježba se održava u vrijeme kada je Crna Gora samo na korak od punopravnog članstva u NATO-u. „Njenim održavanjem želimo da još jednom dokažemoda smo spremni da izgrađujemo i ispunjavamo visoke i zahtjevne standarde, koje nam nameće članstvo u Alijansi, kada je oblast zaštite i spašavanja u pitanju“, poručio je Mulić. Prema njegovim riječima, scenario vježbe je realističan - upravljanje posljedicama poplava i hemijskog incidenta, koji pored toga što ugrožavanju ljudske živote utuču i na životnu sredinu i kritičnu infrastrukturu. Na vježbi učestvuje 17 spasilačkih timova, sedam iz država članica NATO-a i deset iz partnerskih država. Ukupan broj učesnika vježbe je 680, a na vježbi po raznim osnovama učestvuju 32 države.

Galerija