BDZ pozvala BS da prihvati poziv opozicije: "Stavite tačku na beskonačnu vladavinu DPS-a"

U protekloj izbornoj trci, istakli su u toj partiji, "opozicija, oličena u nekoliko partija ili koalicija, u ukupnom broju glasova preskočila je decenijski rubikon, i to u potpuno neregularnim izbornim okolnostima što je preporučuje za formiranje buduće vlade"
40 komentar(a)
Bošnjačka Demokratska Zajednica u Crnoj Gori – Hazbija Kalač, Foto: BDZ
Bošnjačka Demokratska Zajednica u Crnoj Gori – Hazbija Kalač, Foto: BDZ
Ažurirano: 30.10.2016. 08:17h

Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori (BDZCG) pozvala je Bošnjačku stranku (BS) da prihvati poziv opozicije I "konačno stavi tačku na beskonačnu vladavinu DPS-a".

Iz BDZCG su konstatovali da su parlamentarni izbori "protekli u dominaciji poznatih i potpuno novih, jasno je, nezakonitih metoda borbe za birače i njihove glasove".

"Teško političko stanje u Crnoj Gori pokazalo se ogoljenim u uslovima kreiranja strahova na održanju kontinuiteta iskustava iz devedesetih godina, gdje je takozvanim manjinskim, ali posebno bošnjačkom narodu, i na ovim izborima suštinski oduzeto pravo na slobodan izbor. Ovi razlozi su, uvjereni smo, bili presudni te je i BDZ ostala ispod cenzusa, odnosno nije dobila onu potrebnu podršku da u budućem sazivu državnog parlamenta uzme učešće u političkom predstavljanju interesa bošnjačkog naroda u Crnoj Gori", ocijenili su u BDZCG.

U protekloj izbornoj trci, istakli su u toj partiji, "opozicija, oličena u nekoliko partija ili koalicija, u ukupnom broju glasova preskočila je decenijski rubikon, i to u potpuno neregularnim izbornim okolnostima što je preporučuje za formiranje buduće vlade".

"Uprkos tome, DPS se već proglasila pobjednikom, naravno zbrajajući mandate upravo takozvanih manjinskih stranaka, i na ovaj način još jednom odaslala poruku da stranke takozvanih manjina moraju biti na njihovoj strani i time im i u zvaničnoj komunikaciji oduzela pravo na drugačiji izbor… BS je tokom nekoliko proteklih godina, žargonskim imenovanjem u "Bošnjaci", ciljno poistovjećivana sa bošnjačkim narodom iako se ovaj narod u izbornim procesima dominantno opredjeljivao prema drugim partijama. Na taj način je, u smislu očekivanih promjena, bošnjački narod, suprotno svojoj biračkoj volji sa potencijalom između deset do dvanaest poslanika, odgovornošću vezan za dva ili tri mandata BS", stoji u saopštenju BDZCG.

Zbog navedenih činjenica, smatraju u BDZCG, "BS u izboru ponuđene strane ne smije zanemariti činjenicu da je na ovom raskršću prihvatila istorijsku odgovornost da odlučuje u ime bošnjačkog naroda, ali i svih slobodnih građana Crne Gore".

"Te je pozivamo da prihvati poziv opozicije i konačno stavi tačku na beskonačnu vladavinu DPS-a. Izostane li ovakva odluka, bošnjački narod, iako nepravedno predstavljen, snosit će odgovornost za nastavak vladavine političkih struktura koje su zloupotrijebile politički sistem, integrativne procese i državne resurse u partijske i lične svrhe. U smislu ove odluke BS posebnu odgovornost nosi prema sudbini sopstvenog naroda. Ako je već prihvatila "manjinsko" predstavljanje većinske volje sopstvenog naroda, BS mora smoći snage da pruženu šansu iskoristi ne u svrhu partijskih interesa, kako je to do sada činila, već u interesu sopstvenog naroda i svih građana, te je izbor u tom smislu već određen, a to je prihvatanje ponude opozicije", smatraju u BDZCG.

Bonus video: