Opozicija u Tivtu oštro napala vlast DPS-SD-HGI: Gomilate administraciju, ne gradite ništa

Andrija Petković (BF) je 26 godina vladavine DPS prokomentarisao riječima "ne daj Bože, što se trpjeti može"
4 komentar(a)
SO Tivat, sjednica, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, sjednica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.10.2016. 12:43h

Opozicione partuje žestoko su danas na sjednici SO Tivat, kritikovale lokalnu DPS-SD-HGI vlast, koju su optužili da osim značajnog povećanja lokalne administracije, u posljednih pola godine nije učinila skoro ništa na izgradnji i unapređenju komunalne infrastrukture i objekata od javnog značaja.

Odbornici Tivatske Akcije (TA), Bokeškog Foruma (BF) i Arsenala za Tivat uporište za svoje tvrdnje našli su u podatku iz inotrmacije o ostvarenju budžeta Opštine za devet mjeseci, prema kojem su u tom periodu, kapitalne investicije realizovane sa iznosom od 1,89 miliona eura, što je samo 17% od ukupnog za ovu godinu planiranog kapitalnog budžeta.

Mirko Kovačević i Miomir Abović (TA) kazali su da Opština nije imala finansijksih problema, jer je do 1. oktobra prihodovala preko 14 miliona eura, ali se uprkos tome projekti o kojima se godinama priča, ne započinju.

"Za ovako skandalozno nisku realizaciju plana kapitalnih uilaganja nema opravdanja ni u izborima ni u "formiranju novog tima" gradonačelnice koji je toliki da ćemo uskoro morati graditi novu, veću skupštinsku salu da se oni svi smjeste. Kad vas je već toliko, trebali bi biti efiskasniji, ali od toga nema ništa", kritkovao je Kovačević pitajući vlast zašto nije počela gradnja Vatrogasnog doma, Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, šetališta na Belanima, novog vodovoda za Krtole...

"Kapitalni proekti se ne realizuju zato što se čekaju privatni investitori da pokupuju još to malo opštinske imovine što je ostalo i da mi u svom gradu budemo stranci. Imamo novca da gradimo infrastrukturu, čak i da po sistemu privatno-javnog partnerstva Opština ulaže u gradnju novih hotela sa investitorima i tako zarađuje, ali nekome očito nije u instresu da se tako radi", kazao je Andrija Petković (BF) koji je 26 godina vladavine DPS prokomentarisao riječima "ne daj Bože, što se trpjeti može".

Potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS), odgovorio je da su pripremljene četiri velike investicije koje će uskoro krenuti i značajno popraviti procenat realizacije kapitalnog budžeta – izgradnja MR1 saobraćajnice na Luštici, kanalizacije u Donjoj Lastvi, vodovoda za Radoviće i šetališta na Belanama.

Istakao je da je Direkcija javnih radova Crne Gore najavila i sopstveno ulaganje od pola miliona eura za realizaciju dijela projekta šetališta i plivališta Belane.

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević (DPS) rekal je da vlas radi mnogo.

"Ova vlast jako mnogo radi po svim pitanjima, ostajući na poslu čak i do iza šest poslijepodne, ali ne možemo brže zbog komplikovanih i dugotrajnih administrativnih i tenderskih procedura. I ja sam prje nego što sam došla na ovu funkciju, mislila da to može mnogo brže i sada se zbog toga nerviram. Svi projekti uglavnom idu neki brže, neki sporije, ali ni od čega što smo obećali ne odustajemo", kazala Matijević.

Ona je priznala da se Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama neće graditi na lokaciji starog dispanzera pored Doma zdravlja, jer je Ministarstvo zdravlja u međuvremenu povuklo saglasnost datu Opštini, u korist projekta stranih investotora zainteresovanih da ovdje grade novi privatno-javni zdravstveni objekat.

"Upravo to pokazuje da se vi ništa ne pitate sa sopstvenim gradom jer po nalogu vaših šefova iz Podgorice, olako odustajete od idealne lokacije koja bi riješila problem naše djece sa posebnim potrebama i njihovih roditelja. Ovi iz Vlade se igraju sa vama", prokomentarisao je Abović, dok je Petković dodao da je priča sa lokacijom za Dnevni centar gdje je prednost data stranom investitoru u odnosu na potrebe lokalnog stanovništva "nešto najsramnije što je do sada urađeno".

Bonus video: