NVO nezadovoljne: Partije kritikuju čim se ugroze interesi političara

“Većina NVO se bavi politikom što je prihvatljivo svima, čak i onima na vlasti, sve dok aktivnosti NVO ne ugroze njihove interese. Kad god vlast nema odgovor na argumente, odgovor je “osnujte političku partiju”, što pokazuje kapacitet ovog društva”
2 komentar(a)
Konferencija partija i NVO, Foto: Savo Prelević
Konferencija partija i NVO, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.10.2016. 11:21h

Nevladin sektor treba da se bavi politikom, iako to političkim partijama često smeta, ocijenjeno je na konferenciji “Težak put do dijaloga i saradnje NVO i političkih partija”. Na konfenciji koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković istakla je da partije tolerišu NVO dok ih ne ugrožavaju.

“Većina NVO se bavi politikom što je prihvatljivo svima, čak i onima na vlasti, sve dok aktivnosti NVO ne ugroze njihove interese. Kad god vlast nema odgovor na argumente, odgovor je “osnujte političku partiju”, što pokazuje kapacitet ovog društva”, kazala je ona, dok je lider Demosa Miodraga Lekić kazao da su NVO moderni korektor demokratije.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević istakla je da se teško grade odnosi između partija i civilnog sektora.

“Doprinos NVO sektora se još uvijek ne sagledava kao potencijal, niti se lako grade partnerski odnosi između NVO, države i političkih partija”, smatra ona, dok je Neven Cvetičanin iz Instituta društvenih nauka iz Beograda ocijenio da je saradnja između politike i nepolitičkih aktera uvjek bila izazov u jugoistočnoj Evropi.

Stevo Muk iz Instituta Alternativa smatra da se NVO, kao prozapadni kritičari režima, nalaze u najgoroj situaciji jer DPS ima dosta da im zamjeri, dok ih Demokratski front optužuje da ne kritikuju vlast dovoljno.

“Zbog toga je prostor slobodnog govora zagađen više nego ikad prije rječnikom diskreditacije određenog broja nevladinih organizacija”.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević kazao je da NVO treba da imaju više razumijevanja za razvojne ciljeve Crne Gore, dok je Zlatko Vujović (CEMI) kazao da se NVO sektor nalazi u vakuumu između političkih ekstrema.

Bonus video: